Informatiepanelen ter herdenking aan Franco gevangenen na 2 dagen beklad

Zes informatiepanelen en 60 borden herinneren aan de wegen op Mallorca die door 8.000 Franco gevangenen zijn aangelegd. Foto: CAIB

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:48 pm

Sinds afgelopen woensdag staan langs talrijke wegen op het eiland bordjes die er aan herinneren dat tijdens het Franco regime meer dan 8.000 dwangarbeiders op Mallorca tussen 1936 en 1942 zo’n 166 kilometer aan wegen aanlegden. De werkomstandigheden waren catastrofaal.

Twee dagen na plaatsing zijn er borden beklad en vernield. Op de weg van Cap Blanc stond een bord dat duidelijk maakt dat je hier op “door een republikeinse gevangene aangelegde straat” rijdt. Het bord werd met de kleuren van de Spaanse vlag overschilderd.

Op vrijdag besteedde de voormalige president van het Balearische parlement Baltasar Picornel er via Twitter aandacht aan: “Ook vandaag de dag zijn er nog fascisten die ons eraan herinneren dat ze de overwinnaars waren – en op de straten die met het werk van republikeinse gevangenen ten tijde van de fascistische dictatuur werden gebouwd, schamen deze neo-fascisten zich niet hun verachting uit te drukken en tot vandalisme over te gaan”, schreef de politicus van de linkse partij Podemos bij een foto van een beklad bord.

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden

De Nederlandse schrijver Jean Schalekamp schreef in 1983 in zijn boek “Van een eiland kun je niet vluchten” over de fascistische dictatuur op het eiland en de massamoorden die er plaatsvonden. Ter voorbereiding trok hij eind jaren ’70, begin jaren ’80 met zijn cassetterecorder over het eiland om de gesprekken met de overlevenden op te nemen. Het boek bood hij ook bij Spaanse uitgeverijen aan, maar die wezen het uit angst voor represailles van de toen nog zeer actieve groepjes neofascisten van de hand. In Nederland bleef het boek vrijwel onopgemerkt. Om die reden verscheen in 1999 een vernieuwde, uitgebreidere uitgave van het boek bij uitgeverij Aspekt.

Bekijk de documentaire over Jean Schalekamp en zijn werk aan het boek “Van een eiland kun je niet vluchten”:

Vimeo

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Vimeo.
Meer informatie

Video laden