Heftige regenbui ontregelt Mallorca

Regen op Mallorca
Rode vlag op de stranden van Palma. ©Ajuntament de Palma

Vanochtend werd Mallorca  getroffen door een zware regenbui. Op vier stranden werd de rode vlag gehesen zoals te zien in de bijdrage van de Diario de Mallorca. Dit zwemverbod gold voor Palma’s stranden Cala Mayor, Can Pere Antoni, Ciutat Jardí en Cala Estancia. De reden voor het zwemverbod: door de heftige regenval wordt er rioolwater in de zee geloosd. Een bekend probleem wat de stad Palma eigenlijk allang opgelost moest hebben.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft de grootste hoeveelheid regen gemeten op de Balearen Universiteit UIB in Palma. In Andratx (14 liter) en Campos (15 liter) viel ook veel regen. op Ibiza was het nog erger. Daar viel 72 liter per vierkante meter.

Deze zomer regende het relatief weinig op Mallorca, zeker als je het vergelijkt met de zware herfststormen. Toch kreeg het overstortbekken van de gemeentelijke rioolwaterzuiveringsinstallatie het voor zijn kiezen. “Het systeem werkte en voorkwam dat 35.000 kubieke meter gemengd water (water uit de riolering vermengd met regen) in zee werd gespoeld. Maar door de hevige regenval was dit niet genoeg,” aldus een persbericht van de stad Palma.

Dus werd op de stadsstranden Cala Mayor, Can Pere Antoni, Ciutat Jardí en Cala Estancia de rode vlag gehesen. De medewerkers van het openbare nutsbedrijf nemen nu watermonsters. Zolang deze niet de gewenste resultaten laten zien, is zwemmen niet toegestaan.

Naast de gesloten stranden heeft de regenval tot 18 ongelukken geleid, aldus het 112 reddingcentrum. Dat waren voornamelijk overstromingen.