Griepepidemie op Mallorca: mondkapjesplicht in gezondheidscentra vanaf woensdag

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid trekt aan de noodrem met het oog op de sterk toenemende griep.

Het mondkapje is terug. Momenteel woedt in Spanje en dus ook op Mallorca een ernstige griepepidemie. Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid legt opnieuw de pandemisch geteste maatregel op tafel . Vanaf woensdag (10.1.) zijn mondkapjes verplicht in gezondheidscentra en ziekenhuizen in het hele land.

Eerder was het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van griep binnen een week met 60 procent gestegen. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen grieppatiënten ligt nu op 9,5 per 100.000 inwoners.

Incidentie stijgt snel

De in de gezondheidscentra gemeten griepincidentie stijgt snel. Terwijl er begin december 533,4 gevallen per 100.000 inwoners waren, was dit cijfer aan het eind van de maand gestegen tot 952,9 gevallen.

Mondkapjes zijn al verplicht in gezondheidscentra in zes Spaanse regio’s, maar niet op de Balearen. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid wil nu nationale maatregelen de mondkapjesplicht verplicht stellen voor het hele land.

Balearen tegen de verplichting

De minister van Volksgezondheid van de Balearen, Manuela García, sprak zich maandag uit tegen een mondkapjesplicht. “Het is gewoon niet nodig op dit moment”, zei de PP-politica voor de vergadering met haar collega’s uit de andere regio’s.

De vernieuwde mondkapjesplicht wordt gesteund door verschillende medische en gezondheidsverenigingen, hoewel de verordening voor hen niet ver genoeg gaat. Ze zijn ook voorstander van verplichte mondkapjes in bussen en treinen en op plaatsen zonder voldoende ventilatie.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden