Felle blikseminslag in Palma

Bosbrand op Mallorca

In Palma schrokken afgelopen zondagavond veel bewoners door een luide en felle blikseminslag. Deze leidde tot stroomuitval in het stadscentrum. Delen van het eiland hebben nog steeds te maken met zware regenval.

De stormen die voor het weekend waren voorspeld, hebben Mallorca met volle kracht getroffen. Op zondagavond was er een blikseminslag in Palma de Mallorca. Deze bliksem sloeg kort na 20.30 uur in in de wijk Pere Garau. Duizenden inwoners van de hoofdstad van het eiland werden opgeschrikt door de enorme kracht van de bliksem. “Het voelde alsof de ruiten braken,” zei iemand die haar ervaring op X (voorheen Twitter)  beschreef. Andere bewoners meldden dat de muren van hun huizen trilden en dat er een beving door hun woningen ging.

Volgens dagblad “Ultima Hora” zou de blikseminslag een stroomsterkte van 281.000 ampère hebben gehad. De brandweer en de politie ontvingen zondagavond talrijke noodoproepen. Bezorgde burgers uit de steden en gemeenten Calvià, Llucmajor en Marratxí meldden ook dat ze de gevolgen van de blikseminslag voelden.

In het centrum van Palma de Mallorca, rond de Avenidas en Calle Aragón, viel de straatverlichting uit en ook stoplichten deden het niet meer. In hetzelfde gebied sloeg de bliksem in op een torenflat en werd de stroom onderbroken. Volgens de brandweer van Palma de Mallorca werd er geen brand gemeld, maar hing er wel een sterke gaslucht.

De onweersbuien die zondagavond over Mallorca trokken, waren niet alleen op het land voelbaar, maar ook op zee. De vloot van “La Larga”, een regatta georganiseerd door de Real Club Náutico de Palma, was in staat om de hevige blikseminslag kort na 20.30 uur vanaf het water vast te leggen. De video werd genomen in de buurt van de vuurtoren van Cala Figuera in de gemeente Calvià. “De blikseminslag en de donder deden zelfs het water trillen,” beschrijft een ooggetuige. De korte video staat op deze pagina van de Ultima Hora.