Donderdag 22 december: trekking Spaanse kerstloterij El Gordo

Een lottowinkel in Spanje. Foto: MaikayFernando (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:MaikayFernando&action=edit&redlink=1)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:47 pm

Op donderdag 22 december is het weer zo ver. Dan vindt in Madrid de trekking van de beroemde Spaanse kerstloterij “El Gordo” plaats. Deze wordt live op televisie uitgezonden en duur ongeveer drie-en-een-half uur.

Bij deze kerstloterij speelt geld weliswaar een belangrijke rol, maar het sociale aspect voert de boventoon. Een heel lot kost 200 euro. Dit wordt in veel gevallen opgedeeld in 10 décimos. Deze 1/10 loten zijn verkrijgbaar in diverse lottowinkels te koop. Ook in bars en restaurants, benzinepompen en andere winkeltjes zijn ze verkrijgbaar. Je moet wel goed oppassen dat je een offcieel lot koopt, want er zijn helaas ook altijd weer valste loten in omloop.

De loten worden ook vaak gekocht door sportclubs die ze weer onder hun leden verkopen en werkgevers doen ze vaak cadeau aan hun personeel. De hoofdprijs bedraagt 4 miljoen euro. Die geldt echter voor een compleet lot van 200 euro. De meeste mensen kopen een decima en kunnen daarmee 400.000 euro winnen. Het totale prijzengeld bedraagt maar liefst 2,5 miljard euro.

Ook dit jaar zijn de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid de personen die de winnende getallen en prijzen trekken. De getallen wordt traditioneel zingend voorgelezen. De Spaanse nationale tv-zender TVE zendt de trekking in het Teatro Real in Madrid donderdagochtend live uit. De kinderen zullen ruim drie uur lang zingen.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

In heel Spanje zitten mensen aan de televisie of radio gekluisterd en vallen her en der in het land grote prijzen. Vaak zijn het winkels die ene bepaald lot hebben verkocht en daar wordt dan natuurlijk feest gevierd. Vorig jaar won in Pont d’Inca een nummer dat de vierde prijs van €200.000 opleverde. In Santa Ponça haalde een lottowinkel de vijfde prijs binnen, omdat er 133 series van een nummer werden verkocht.


Na de Gordo volgt traditioneel op 6 januari de trekking van “El Niño”. Hier bedraagt de hoofdprijs voor een heel lot 2 miljoen euro en het totale prijzengeld 700.000.000.