Annie Ernaux: winnares Nobelprijs voor Literatuur bracht in 2019 en 2022 belangrijke bezoeken aan Mallorca

Annie Ernaux, 17 maart 2019. Foto: AwkwardChester (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:AwkwardChester)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:48 pm

De 82-jarige Franse schrijfster Annie Ernaux krijgt de Nobelprijs voor Literatuur 2022. Aan de prijs is een geldbedrag van 10 miljoen Zweedse kronen verbonden. Dat is ruim 920.000 euro. De schrijfster was in 2019 en 2022 op Mallorca. Hier nam ze ook een belangrijke literaire prijs in ontvangst.

Ze krijgt de Nobelprijs voor Literatuur voor “de moed en klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemding en collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt”, aldus de jury. Ernaux is bij een groot publiek bekend door haar roman De jaren (originele titel: “Les Années”). Een andere roman met de titel “L’évènement” werd verfilmd.

In 2019 ontving Annie Ernaux de gerenommeerde literatuurprijs “El Premio Formentor”, genoemd naar Cap de Formentor in het noorden van Mallorca. Een jaar later mocht Cees Nooteboom (video) deze prijs in ontvangst nemen.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

In de zomer van 2022 bezocht ze het Atlàntida Film Festival op Mallorca. Hier presenteerde ze haar autobiografische film “The Super 8 Years”. Ze had samen met haar zoon een film gemaakt uit homevideo’s tussen 1972 en 1981:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden