
Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm
Leestijd: 9 minutenDe renovatiewerkzaamheden in hotel Punta Negra in Costa d’en Blanes zijn in volle gang. De familie Blanes heeft het gebouw in 2021 voor 90 miljoen euro aan Blasson Property Investments verkocht. De nieuwe eigenaars steken nog een keer 90 miljoen euro in de ombouw van het hotel. De heropening zou in 2024 moeten plaatsvinden. Het vernieuwde Punta Negra hotel opent in 2024 zijn deuren
Op de website van Blasson staat dat het project 25.000 m2 omvat en over 137 kamers zal beschikken. Antonio Pan de Soraluce van Blasson zei in dagblad Diario de Mallorca: “We zullen het oorspronkelijke aantal kamers reduceren om ze groter en ruimer te maken.”
Het hotel zal luxer worden en meer gastronomie aanbieden. Die zal ook gericht zijn op de op Mallorca wonende residenten.
Twintig jaar geleden was de Nederlander Peter de Reus directeur van het Punta Negra hotel. In de gedrukte uitgave van Mallorca Vandaag verscheen destijds het volgende interview met hem:
Mallorca Vandaag 29, 15 december 2003
“Mallorca is nog altijd de nummer één vakantiebestemming in Europa”

In onze serie over hotels op Mallorca komt deze maand het Punta Negra hotel aan bod. De naam van directeur Peter de Reus kwam u al tegen in het artikel over Rene Verhagen en zijn Dorint hotel. Beiden zaten ze op dezelfde middelbare school in Rotterdam. De beide hoteliers blijken nog meer gemeen te hebben. Ze verlieten Nederland en bouwden hun carrière in het buitenland op.
Peter de Reus vertrok na zijn opleiding aan de hotelschool in Den Haag naar Engeland, waar hij een aantal jaren werkte. Via dezelfde hotelketen is hij vervolgens naar Warschau gegaan om een 5 sterrenhotel te openen. In de Poolse hoofdstad liep hij zijn huidige vrouw tegen het lijf, die ook deel uitmaakte van het team dat bij de opening van het hotel betrokken was. Samen trokken ze vervolgens naar Boedapest om een hotel te openen, daarna volgde Moskou. Ook daar was zij van de partij. Na Moskou kwam Mallorca.
Peter de Reus:”Mijn vrouw heeft een Engelse moeder en een Mallorcaanse vader. Ze werkte net als ik ook altijd in de hotelindustrie. In Moskou bereikten we een punt waarop we dachten, het is wel leuk met al die gekke landen, maar je hebt natuurlijk wel je leven helemaal op z’n kop gezet. Als je dan wel eens naar Nederland ging, naar familie en vrienden, dan zag je dat ze trouwden, een huisje kochten, een wasmachine, een auto. En wij hadden niks. We werden fantastisch betaald, je had de taxfree, een aantal vluchten per jaar, een appartement, verzekering, alles.
Maar uiteindelijk ben je altijd onderweg. En je hebt bij wijze van spreken nog niet eens eigen bestek. En dat is ook allemaal heel leuk. Op een gegeven moment wil je dan toch ook wel een keer dat huisje, boompje, beestje. En dat komt de vraag waar dat dan zal zijn. Uiteindelijk was de keus heel makkelijk, zeker in mijn vak. Dan zit je op Mallorca natuurlijk beter dan in Nederland.
We hadden in die tijd nog wel verschillende aanbiedingen van headhunters om naar andere ‘gekke’ landen te gaan. Toen belde mijn schoonvader op en zei dat er een klein hotelletje bij een golfclub was dat mensen zocht. Ze zochten mensen om het te exploiteren. Dat hebben we toen maar gedaan. Ik ging van een hotel van 420 kamers naar een hotelletje met 12 kamers. Nu zitten we dus hier op Mallorca.”

Van Moskou naar Mallorca. Is dat geen wereld van verschil?
Peter de Reus:”Daarin moet je je niet vergissen. De steden verschillen wel, maar de mensen niet. Spanjaarden hebben heel veel gemeen met de Russen. De wijze van eten. Je hebt hier de tapas, daar de zakoeski. Ze eten ook allemaal kleine dingetjes van tevoren. En ze hebben ook allemaal een finca, een dacha. En de mentaliteit is ook een beetje hetzelfde. Ook zeer aan de familie gehecht.”
Sinds maart vorig jaar directeur van het Punta Negra hotel. Wat voor gasten komen hier op bezoek? Zijn dat meer toeristen of meer zakenmensen?
Peter de Reus:” Het is een mix. Het hotel bestond voorheen uit 69 kamers en uniek door een tuin van 28.000 vierkante meter. En nog unieker waren de twee kleine strandjes. Zoals je weet is op Mallorca geen enkel strand privé, maar hier is het wel heel moeilijk om er van buitenaf bij te komen. Daar zijn allemaal rotsen. Via twee grotere trappen heb je vanaf hier direct verbinding met de zee.
Ongeveer 6 jaar geleden heeft het hotel er een gebouw bij gekregen met 43 kamers, 2 conferentiezalen, een beauty centre en een restaurant op het terras. Drie jaar later kwamen er nog 25 nieuwe suites bij, een extra zwembad, nog een binnenbad, een sauna, enz., enz.
Hier heb je natuurlijk de individuele toerist, je hebt ook heel veel mensen die hier direct boeken. Dertig tot vijfendertig procent boekt direct en niet via een touroperator. Dat is vrij uniek voor een hotel. En sinds we van 70 kamers naar 140 kamers zijn gegaan zijn we ook geïnteresseerd in groepen. Voorheen kon dat niet. Nu hebben we bijvoorbeeld ook 2 zalen. En we zijn sinds februari onderdeel van een keten geworden. Dat is de keten H10. Die hebben zo’n 40 hotels in Spanje en dit is het eerste hotel op Mallorca. Het is een hele jonge keten. Tien jaar geleden bestonden ze nog maar uit 5 of 6 hotels, nu zijn het er al 40. Dat is interessant en leuk.”
Heeft dit hotel ook een eigen golfbaan?
Peter de Reus: “Nee, maar je hebt er natuurlijk zo veel rondom. Hier zijn er 6 in de directe omgeving. Eergisteren las ik toevallig dat de “Consell” (ministerraad) 12 nieuwe golfbanen wil toekennen aan Mallorca. Dat stond in de El Mundo. Zoiets is ook belangrijk voor de nieuwe regering, die zich toch een beetje meer gaat storten op een betere p.r., want dat hebben we de afgelopen jaren gemist. De winter is moeilijk. Je kunt naar de Canarische eilanden en dan op het strand liggen. Hier kan dat niet.
Waarom moeten mensen dan naar Mallorca komen in de winter? Van eind oktober tot begin april kun je niet naar het strand, dat weet je zelf ook. Dus dan moet je toch wat anders zoeken. En dan denk ik aan het sportgebied, zeker golf, hier heb je niks anders dan golf. En meer is er niet. De mensen komen voor de zon, want anders kunnen ze ook naar Friesland gaan, dat is ook mooi.
Ik heb de indruk dat ze dat nu een beetje gaan inzien in de politiek. Ze zijn bezig met een groot centrum voor internationale sporters. Veel voetbalclubs uit West Europa willen tijdens de winterstop overwinteren. Wat dat betreft zie ik de toekomst van Mallorca nu beter in.”

De ecotasa, de milieubelasting voor de toerist, is afgeschaft. Is dat nu merkbaar bij een hotel?
Peter de Reus: “Nee, maar het was natuurlijk allemaal wel heel erg vreemd. Hoe kan het toch dat je in een hotel met 5 sterren 2 euro per persoon moet betalen, hier in een 4 sterrenhotel 1 euro en in Magaluf 50 eurocent? Want zo was het. Veel mensen wisten dat niet. Die dachten dat het allemaal 1 euro was. Maar dat gold dus alleen voor de 4 sterrenhotels. Voor 2 of 3 sterren betaalde je maar 50 cent. En vertel mij nou niet, dat iemand die hier in het hotel zit meer tegen het milieu doet dan iemand in een hotel in Magalluf. Maar goed, daar zijn we nu van af.”
Man en vrouw werken beide in de horeca. Is er nog wel tijd om zelf op vakantie te gaan?
Peter de Reus: “Er is inderdaad weinig vakantie. Misschien 2 weken in het jaar. Dat is moeilijk, maar dat weet je als je in dit vak zit. Je werk moet je hobby zijn. Is dat niet zo, dan hou je het niet vol. Als je kijkt hoeveel uren je erin steekt, dat is niet gezond, alleen als je het leuk vindt.”
Wat houdt een vakantie in voor iemand die op een vakantie-eiland werkt? Canarische eilanden?
Peter de Reus: “Nee, als ik een week op dezelfde plek zit word ik gek. Maar jaren geleden hebben we de cruise ontdekt. Dat is geweldig. Zonder je koffers te pakken ga je van eiland naar eiland, er is van alles te doen op zo’n boot. Dat hebben we al een keer of 7 gedaan en het is perfect.”
Welke voordelen biedt het Punta Negra hotel aan?
Peter de Reus: “Het hotel ligt vrij dicht bij Palma en op een steenworpafstand van Puerto Portals en dat is heel belangrijk. En de twee kleine strandjes die min of meer privé zijn. Het hotel is ook een rustig hotel, zelfs wanneer het helemaal vol zit. Je zit strak aan de zee.”
Is Mallorca duur geworden?
Peter de Reus: “Vroeger hadden mensen uit Nederland of andere Westerse landen het idee, we gaan naar Spanje toe, lekker goedkoop. Dat goedkoop is er niet meer bij. Mensen betalen nu misschien hetzelfde als thuis en dat vinden ze ook niet zo erg, want thuis hebben ze de zon en de zee niet. Maar wat ze dan wel erg vinden als ze die prijzen moeten betalen, is dat de service en de mentaliteit bij veel bedrijven niet veranderd is. Dat vinden ze erg. En daar moet Spanje hard aan werken.
Ik denk ook dat ze er hard mee bezig zijn. Zeker de jongere generatie is daar meer van doordrongen dan misschien de ouders uit die tijd, de tijd dat alles nog goedkoop was en de service niets uitmaakte. Dan heb je ook geen hoge verwachtingen.
Hetzelfde wat hier 30 jaar geleden gebeurde, gebeurt nu in Turkije, Kroatië en Joegoslavië. Daar kost het ook drie keer niks, de service is ook niet goed, maar wat maakt het uit, want je betaalt er ook niets voor. Ik weet zeker dat Turkije of Joegoslavië over 20 of 30 jaar precies op het punt zijn waar Spanje nu is. Dan is het duur en dan moeten ze ook oppassen. Spanje, het zuiden van Europa, is niet meer zo goedkoop als toen. Ze moeten hier nu toch even op hun tenen gaan lopen, denken aan een stukje kwaliteit en service. Je kan niet meer zeggen een biertje kost thuis 2 gulden, maar in Spanje kost het maar 60 cent.
Zo was het. En dat zit er nog steeds een beetje in bij de mensen en dan schrikken ze toch dat het zo duur is. Maar hoeveel kost een biertje thuis? Je hebt hier wel de zee en de hele infrastructuur. Dat is wat de toerist langzaam zal moeten accepteren, maar dan moeten de kwaliteit en de service er wel zijn, net als thuis. Zo werkt dat.
En binnenkort komt er een nieuwe markt die in het Oostblok ligt. Dus wat dat betreft ziet de toekomst er goed uit. Want die mensen daar gaan nu beetje bij beetje ook geld krijgen en als je geld hebt dan ga je op vakantie. De basisbehoefte van iedereen. Iedereen gaat op vakantie, die mensen daar ook. Dat wil niet zeggen dat ze naar Mallorca komen, maar bijvoorbeeld naar Spanje, Griekenland, Italië, noem maar op. Mij hebben ze verteld dat 25 jaar geleden alles op Mallorca Engels was. Nu zeggen ze dat het allemaal Duits is. Ik zal niet verbaasd zijn als over 25 jaar het merendeel Russisch of Pools is. Waarom niet? Daar wonen zo veel mensen en ook die willen op vakantie.”
Zijn de resultaten van de nieuwe regering al merkbaar?
Peter de Reus: “Dat merk je niet meteen dit jaar. Ik geloof wel dat het image in landen als Engeland en Duitsland, de landen die belangrijk zijn voor Mallorca, zich een beetje gaat verbeteren. Ze hebben die Michael Douglas erbij gehaald, waarom niet?
Maar de afgelopen 3, 4 jaar was het echt zeer droevig, en dan druk ik me nog zachtjes uit. De ecotasa, het hele vliegveld vol, omdat er overal stakingen waren van bussen en taxi’s. Dat moet je als regering zien te voorkomen. Dat er geen water was, dat je niet kon douchen, omdat er water tekort was. Wat een onzin. Allemaal negatieve punten. En dan zeggen mensen, daar gaan we niet naar toe. En dat is normaal. Maar het is zo ongelooflijk erg. Je moet niet vergeten dat Mallorca nog altijd de nummer één vakantiebestemming is in Europa. De nummer één vakantiebestemming! Daar moet je in investeren, promotie maken.
Dat doen ze ook wel, maar misschien op de verkeerde manier. Dan moet je zeker niet zeggen van wij willen niet meer Duitsers hebben. Dat komt dan met grote koppen in de Duitse krant. ‘Ze willen ons niet meer’. Dat ga je toch niet zeggen!! Wat bereik je daar nou mee?”
Meer interessante reportages uit de gedrukte Mallorca Vandaag lezen? Koop dan het boek “Mallorca Vandaag 2001-2006”, online verkrijgbaar in Nederland en Spanje.