Verkiezingen op Mallorca

Verkiezingen op Mallorca
Foto: Alberto el93 (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Alberto_el93)

Gisteren vonden verkiezingen op Mallorca plaats. Bij de regionale en lokale verkiezingen in heel Spanje won de Partido Popular (PP) in 7 van de 12 autonome democratische regio’s, waaronder de Balearische eilanden. De social-democratische PSOE verloor. Hierdoor vond in Spanje een machtsverschuiving van links naar rechts plaats, ook op Mallorca.

De hoteliers op Mallorca reageerden verheugd op de winst van de conservatieve partij. Maria Frontera, voorzitster van de Federación Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), schreef dat de machtsverschuiving “meer dan noodzakelijk was om vooruit te komen, te groeien en dat zonder enige tussenkomst van de overheid”, aldus de cheffin van de vereniging van hoteliers op Mallorca.

Het hotelverband werkte tot nu toe goed samen met de socialistische regering van de Balearen en de minister voor toerisme Francina Armengol. Haar werk werd door de FEHM herhaaldelijk geprezen. Na de verkiezingen op Mallorca klinken er andere geluiden uit die hoek. Barrières en onvoldoende management zou het werk van de hoteliers verzwaard hebben.

De vakbonden UGT en CCOO op de Balearische eilanden reageren “bezorgd'” op de verkiezingsuitslag. Regeringsdeelname van de rechtspopulistische partij VOX zou de afstemming tussen de sociale partners kunnen verzwaren, vreest Lorenzo Navarro van de UGT. Bovendien heeft de PP zich in het verleden tegen de verhoging van het minimumloon en de hervormingen bij pensioenen en op de arbeidsmarkt uitgesproken.