Uit het leven gegrepen (34)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:56 pm

Uitgave 34, mei 2004

Moederdag

Als kind vond ik Moeder- en Vaderdag leuke dagen. Op school was je al een paar weken van tevoren ermee bezig. Tijdens handarbeid mocht je dan iets moois knutselen voor je ouders. En natuurlijk wilde je iets héél moois maken en was je ook apetrots als het klaar was. En dan moest je wachten tot het Moeder- of Vaderdag was. Echt spannend. Want je was natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar de reactie van papa of mama. Voor zo´n kleine flapuit als ik, was het erg moeilijk te wachten tot het eindelijk zondagochtend was. Meestal was het cadeautje al een paar dagen van tevoren klaar en je mocht niks zeggen!! Maar het aller moeilijkste kwam nog. De school was maar tot vrijdag, dus je moest het cadeautje vrijdag al mee naar huis nemen. En dan moest je dus het cadeautje verstoppen, vrijdag en de héle zaterdag je mond houden over wat voor een verrassing je had. Ik weet niet meer precies hoe vaak, maar ik heb menig keer van tevoren al verklapt wat ik zou geven. Of tijdens het uitpakken m’n mond voorbij gesproken. Mijn ouders deden dan toch nog verrast en vonden het prachtig wat je in elkaar geknutseld had. Het werd ook wel leuk gevierd hoor. We maakten dan met één van de ouders ontbijt op bed voor de andere. En die werd dan verrast.

Sinds ik volwassen ben doe ik niets meer aan moederdag. Niet dat ik m’n moeder niet meer lief vind hoor, maar ik vond het allemaal te commercieel geworden en te verplicht. Ik persoonlijk vind dat Moederdag leuk is voor jonge kinderen die wat voor moeders knutselen. Een dag om mama even in het zonnetje te zetten en te laten weten dat je blij bent dat ze zo goed voor haar gezin zorgt. Niet, zoals tegenwoordig veel volwassenen doen, hun moeder dure cadeaus lopen geven. Want iets kopen voor je moeder kun je altijd. Daar laat je nog steeds niet mee zien hoeveel je om haar geeft en dat ze speciaal is voor je. Het is toch veel leuker om iets te doen wat ze helemaal niet verwacht. En omdat mijn moeder al jaren niets voor Moederdag verwacht van mij, wil ik dit keer de column speciaal aan haar opdragen. Mam, je bent een schat.

Groetjes Marquerite