Op Mallorca is sprake van een toename van door vissen gebeten badgasten. Mariene biologen vermoeden dat de klimaatverandering de oorzaak is van het steeds agressievere gedrag van jonge vissen bij badgasten.
Soms voel je een klein prikje, te vergelijken met een klein elektrisch schokje. Er zijn ook gevallen bekend waarbij je wel degelijk pijn voelt, meestal in een voet of been. Dan is het raak en heeft een vis gebeten. Onlangs hadden verschillende vakantiegangers bij het strand van Es Trenc hiermee te maken. Na de vissenbeten liepen ze bloederige wonden op. De strandwachten die als taak hebben eerste hulp te verlenen, zeggen dat het aantal gevallen van zomer tot zomer toeneemt, aldus een bericht in de Duitse weekkrant Mallorca Magazin.
In de bijdrage komt de zeebioloog Silvia García aan het woord. Zij werkt bij de internationale milieubeschermingsorganisatie Oceana. Ze vertelt dat de media de afgelopen jaren steeds weer schrijven over strandbezoekers die langs de Middellandse Zee door vissen zijn gebeten. “In de zeldzaamste gevallen zijn het volwassen exemplaren, maar meestal zijn het jonge vissen van een paar dagen of weken oud. Ze zijn zo klein en nog zo doorzichtig dat je ze nauwelijks kunt onderscheiden in het water”, aldus García.
Maar hoe groter ze worden, hoe pijnlijker hun beten. “Tot de bijtende vissoorten in de Middellandse Zee behoren de zeebrasem en de vuurbrasem, maar die bijten alleen uit onwetendheid als ze baby zijn; volwassen exemplaren blijven uit de buurt van mensen,” legt de zeebioloog uit.
Naar de toename van de door vissen gebeten badgasten is net zo min onderzoek gedaan als naar het ogenschijnlijk agressieve gedrag van jonge vissen ten opzichte van mensen op stranden. Feit is wel dat het aantal gevallen van visbeten op de stranden toeneemt, net als de intensiteit ervan. “We vermoeden dat de stijging van de zeetemperatuur als gevolg van de klimaatverandering leidt tot dergelijke gedragsveranderingen. Deze theorie moet echter worden bevestigd door onderzoek,” zegt García.