Over van alles en nog wat (18)

Mallorca prijsvraag

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:55 pm

Uitgave 18, januari 2003

Gelukkig Nieuwjaar, Feliz año Nuevo, Happy New year, Glücklich Neujahr.

Dezelfde uitdrukking zomaar in een aantal verschillende talen met precies dezelfde betekenis, ik denk dat in alle talen van de wereld hetzelfde tegen elkaar wordt gezegd, en dat in alle landen van de wereld er hetzelfde mee bedoeld wordt. Maar waarom doen we het dan niet? , Goede voornemens heeft iedereen, ieder voor zichzelf allemaal anders.
Weet u wat ik nou zou willen dit jaar? Dat wij mensen niet meer zo lelijk tegen elkaar doen. Dat we niet meer zo vaak ruzie maken. Dan zou de wereld er toch heel wat leuker uitzien, zo onder elkaar?

Dat je gewoon vriendelijk goedemorgen zegt als je elkaar tegenkomt, op straat bijvoorbeeld of zomaar ergens anders waar je toevallig bent.

Hier op Mallorca vind ik het eigenlijk nogal meevallen het lijkt mij dat de mensen toch nog steeds iets vriendelijker en minder vijandig tegenover elkaar staan. Als ik zie dat jonge mensen zonder problemen of aarzeling iemand anders helpen met oversteken, oud en jong samen kunnen zijn op een feest, en zich er niet voor schamen om met opa of oma of een ander ouder iemand gezien te worden door hun maten van school. Dat is in Nederland toch wel anders.
Ik ben onder de indruk van de kersttoespraak van Koningin Beatrix,” ‘Te lang zijn onrust en onbehagen weggedrukt. Verplichte verdraagzaamheid, waarmee geduld wordt, wat in wezen onaanvaardbaar is, leidt tot schijntolerantie.

Volgens Beatrix is Nederland in een ‘verwarrende tijd’ verzeild geraakt, ‘losgeslagen van oude ankers’, ‘vol onvrede en onbestemde angstgevoelens’. Het staatshoofd signaleert dat ‘Nederland lijkt te verloederen’.”

Omdat ik afgelopen zomer nog in Nederland ben geweest heb ik met eigen ogen gezien hoe de verloedering toeslaat en ik was blij dat ik weer terug was op Mallorca, alleen hoe lang nog? Voordat het hier ook gaat veranderen? Het is allemaal al agressiever geworden in de laatste paar jaar en ik hoor ook steeds meer de onvrede om mij heen van de Mallorquinen over het stijgend aantal buitenlanders die naar Mallorca komen en de werkgelegenheid in gevaar zouden brengen voor de plaatselijke bevolking.
Ik weet heus wel dat er dan gewezen word naar andere groepen buitenlanders maar toch!
Van een Nederlandse vriendin kreeg ik een stapeltje Nederlandse tijdschriften, heerlijk om daarin weg te zakken en lekker te lezen.
En in eén van die tijdschriften las ik een gedichtje wat ik zo mooi vind dat ik het hier ook neerzet.

“Een heel gelukkig Nieuwjaar allemaal! Met behalve gezelligheid en warmte ook een snuifje stilte.
En als het dan alsmaar niet lukken wil met de vrede op aarde, dan toch met vrede in ons eigen hart. Want net zoals een beter milieu, beginnen vrede en vriendschap bij jezelf!”

Met dit gedichtje ben ik aan het einde van mijn maandelijkse stukje gekomen.

Sunflower

TERUG