Oorpijn op vakantie

Oorpijn op vakantie
Dokter Eva Raff

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

Zo nu en dan publiceren we “tijdloze bijdragen” uit de gedrukte Mallorca Vandaag. Dit keer een van de vele bijdragen van huisarts Eva Raaff. Er staan nog meer bijdragen van haar op de website, waaronder Inentingen en ons afweersysteem, CARA en behandeling en Huidkanker, wees er vroeg bij. Eva Raaff is ook kinderboekschrijfster. Bekijk op de website van bol.com enkele van haar boeken.

Uitgave 12, juli 2002

Soms vragen mensen aan mij of er onderscheid is tussen de ziekten die zich in onze praktijk presenteren tijdens de winter en in de zomermaanden. Ik denk dat als iemand mij midden in de nacht zou wekken met een lijst van diagnoses die ik een dag gesteld heb, ik redelijk accuraat zou kunnen zeggen in welke maand we ons toen bevonden.

Ontsteking

Deze tijd van het jaar staat boven aan de top-tien huidaandoeningen als gevolg van overmatig zonlicht, maar daaraan heb ik de laatste twee afleveringen van “Spreekuur” gewijd. Een snelle tweede op de hitlijst wordt gevormd door oorontstekingen, en dan vooral bij kleine kinderen. Een pijnlijk oor bij kinderen wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking. Deze kan zich in de buitenste gehoorgang afspelen, dat wil zeggen nog vóór het trommelvlies, of erachter, in het middenoor.

Dat we ‘zomers vooral de eerstgenoemde, de “otitis externa” zoveel op Mallorca tegenkomen heeft naar mijn indruk andere andere te maken met het vele gebruik van gechloreerde zwembaden. Om het zwembadwater van hotels en appartementencomplexen op perfecte kwaliteit houden is hier gedurende de zomermaanden geen eenvoudige opgave: duizenden mensen maken gebruik van het zwembad en de lucht temperatuur is perfect voor bacterie groei.

Chloor in het water

Veel mensen denken dat oorinfecties ontstaan wanneer er teveel bacteriën in het water groeien, maar meestal geldt juist het omgekeerde: er zit teveel chloor in het water. Vooral kleine kinderen spelen de graag uren achter elkaar in het zwembad en bovendien veel met de hoofdjes onder water. Hierdoor blijft dan een beetje water achter in de gehoorgang. Het water zelf verdampt na een tijdje, waardoor het chloor zich concentreert, en zo de huid van de gehoorgang kan gaan irriteren.

Gevolg is in eerste instantie pijn door een chemische irritatie, maar wanneer de huid een beetje is aangevreten ontwikkelt zich een bacteriële infectie al snel hier bovenop. De huid van de buitenste gehoorgang wordt rood en gezwollen, en er ontstaat een beetje etterige afscheiding, waardoor het kind het gevoel heeft dat “zijn oortje dichtzit”.



Oorpijn op Mallorca: oordruppels

De pijn wordt snel erger, en kan typisch worden opgewekt door te drukken op het knobbeltje dat voor het oor zit (de “tragus”) of door aan de oorschelp zelf te trekken. Veel ouders spoeden nu snel naar de apotheek om druppeltjes te kopen, maar helaas werken die al niet meer. Dit omdat de vloeistof in de gezwollen en met etter gevulde gehoorgang eenvoudigweg niet op de plaats van bestemming aankomt.

Daarnaast is het verstandig altijd eerst in het oor te laten kijken of er geen gaatje in het trommelvlies zit. In veel oordruppeltjes zit namelijk ook een licht verdovend middel, dat wanneer het in het middenoor terechtkomt, dus achter het trommelvlies, de gevoelige gehoororganen kan beschadigen.

De arts zal nu proberen om de infectie lokaal te behandelen door het oortje te spoelen en vervolgens een gaasje in te brengen dat eerst is gedrenkt in een antibacterieel- en ontstekingsremmende zalf. Dit gaasje moet dan minimaal 24 uur blijven zitten, alvorens kan worden beoordeeld of de behandeling verder met druppels plaats kan vinden. Soms moet er echter een tweede maal een gaasje voor 24 uur worden ingebracht, en wanneer de infectie al te ver is gevorderd kunnen antibioticum tabletten of een – drankje helaas niet meer vermeden worden. Gelukkig is het gebruik van systemische antibiotica (d.w.z. “door de mond”) bij een otitis externa maar zelden nodig.

Middenoorontsteking

Anders ligt dit bij de ontsteking die zich achter het trommelvlies bevindt, de zogenaamde middenoorontsteking, of “otitis interna” Omdat zich tussen de oorschelp en het middenoor het trommelvlies bevindt, kan de behandeling niet plaatselijk via het oor zelf worden uitgevoerd, moet helaas in de meeste gevallen naar systemische antibiotica gegrepen worden. In tegenstelling tot de buitenste gehoorgang ontsteking hebben kinderen met een otitis interna vaak algemene verschijnselen zoals koorts en hangerigheid.

Ook het ontstaansmechanisme is totaal anders: de bacteriën die het middenoor ontsteken komen meestal via de neus daar terecht. Meestal is het kind dan ook eerder verkouden geweest. De neusholte is via kleine, met slijmvlies beklede, gangetjes met het middenoor verbonden.

Antibiotica

Zoals gezegd zal de arts bij een otitis interna meestal antibiotica voor schrijven. Daarnaast geeft de arts neusdruppeltjes om deze gangetjes open te houden, en er frisse lucht in het middenoor kan komen, en anderzijds eventuele etterige vloeistof goed kan afvloeien. Alleen bij een ontsteking van het middenoor bestaat het gevaar van het doorbreken van het trommelvlies. Daarom is het goed om toch altijd even te laten kijken, vooral wanneer er op korte termijn gevlogen gaat worden.

Tenslotte willen de kindjes altijd weten: Mag ik nu nog wel zwemmen ? Zolang het patiëntje zich goed voelt, en geen koorts heeft kan er gezwommen worden. Ik heb dan liever in de zee dan in het zwembad, want de chloordampen kunnen het slijmvlies verder prikkelen en doen opzwellen. Maar in beide gevallen geldt: niet met het hoofd onder water!!!!

Eva Raaff