
Het samenstellen van een tafel voor 12 Nederlanders en het aanbrengen van specie vormen de oorzaak van het instorten van het terras van de Medusa Beach Club in El Arenal. Dat schrijft het dagblad Diario de Mallorca vandaag.
Drie dagen rouw voor de slachtoffers:
In 2013 dienden de exploitanten van het restazrant een aanvraag in om het dakterras uit te breiden. Deze werd afgewezen. Desondanks werd er gebouwd. Volgens Palma’s burgemeester García was in het ingestorte gebied een ongeveer vijf centimeter dikke laag specie aangebracht. Dit zou aangebracht zijn om het terras en de rest van het dakterras te egaliseren. Het gewicht van de specie kan hebben bijgedragen aan het instorten van het deel van het terras waarop de groep zat.
Palma’s burgemeester Jaime Martínez hield vandaag (28 mei) een persconferentie over het ongeluk van vorige week waarbij vier mensen om het leven kwamen
Hij bevestigde vanochtend (28.5.) tijdens de persconferentie dat het restaurant “Medusa Beach Club” geen vergunning had om het terras te exploiteren. Het gebruik van de bovenverdieping was daarom illegaal.
Verschillende afdelingen van het stadhuis hebben rapporten opgesteld die al zijn doorgestuurd naar de Policia Nacional. Ook het Openbaar Ministerie is op de hoogte gesteld. De stad Palma is van plan om als medeaanklager op te treden in een eventuele rechtszaak.
De gemeente Palma betuigde zijn medeleven en bood hulp en steun aan de slachtoffers en hun families. “Op dit moment ligt er nog één persoon in het ziekenhuis. Hij ligt echter al op de normale afdeling,” zei Martínez. Vier mensen kwamen om toen het gebouw instortte: twee Duitse vakantiegangers, een Senegalese man en een Spaanse vrouw. “We staan in contact met de autoriteiten in Duitsland en Senegal,” zei Martínez.
Geen vergunning en mislukte inspectie
De kelder, waar discotheek Coco Rico is gevestigd, had een vergunning, net als het restaurant op de begane grond. Het terras op de bovenverdieping had geen vergunning – noch voor het gebruik van het terras, noch voor horeca-activiteiten. Er was ook geen aanvraag voor een verbouwingsvergunning. Bovendien voldeed het gebouw tijdens een ITE-inspectie in 2023 niet aan de bouwtechnische eisen.
Uit het onderzoek van het puin door architecten en inspecteurs van de stad bleek dat, zoals werd vermoed, te hoge belastingen op het terras uiteindelijk tot de instorting hebben geleid. “We gaan ervan uit dat 21 mensen zich op de eerste verdieping bevonden op het moment van het ongeluk,” zei Martínez. Een groep van 12 vakantiegangers, waaronder enkele Nederlanders, schoven tafels aan elkaar en dat zou de instorting veroorzaakt kunnen hebben. Dat schrijft het Spaanse dagblad Ultima Hora. De Duitse Mallorca Zeitung heeft het over een groep van 12 Nederlandse vakantiegangers. Het Spaanse dagblad Diario de Mallorca schrijft dat er tafels aan elkaar werden geschoven voor een groep van 12 Nederlandse vakantiegangers.
Burgemeester kondigt verdere controles aan
“Wetten zijn er om nageleefd te worden. Je kunt geen illegale bouwwerkzaamheden uitvoeren of evenementen organiseren zonder toestemming,” zei Martínez over de schuldvraag. Het is echter onmogelijk om alle restaurants te controleren. “Geen enkele stadsambtenaar kan voor elk van de 5.000 restaurants de verantwoordelijkheid nemen.” De burgemeester kondigde echter aan dat er deze zomer een inspectie zal plaatsvinden in Playa de Palma, Cala Major en Paseo Marítimo. Het stadhuis heeft hiervoor tien inspecteurs ter beschikking.
De autoriteiten weten op dit moment niet wanneer het terras van de Medusa Beach Club is gebouwd. In 2013 vroegen de uitbaters toestemming om een tweede verdieping te bouwen. Ondanks een afwijzing werd er toch gebouwd, wat leidde tot een sanctieprocedure. Afgelopen winter zijn er geen grote werkzaamheden aan het gebouw uitgevoerd. Het werd alleen geschilderd en er werd nieuw meubilair gekocht.
De persconferentie van vanochtend: