Last updated on mei 20th, 2023 at 06:56 pm
Uitgave 6, januari 2002
De euro en de London Boatshow
Twee dagen nadat de Euro geïntroduceerd werd begon voor de negenenveertigste keer de London Boatshow. Ik bevind me nu op onze stand, waarschijnlijk ook de grootste stand met 9 verschillende modellen van 10 tot 20 meter.
Ondanks de 11 september aanvallen op het New-Yorkse WTC is de interesse in jachten gelijk gebleven. Alhoewel er opeens wel meer security bedrijven aanwezig zijn die je beloven je schip tegen terroristen te beschermen. Natuurlijk voor best veel geld. Terrorisme is meestal niet het probleem, het is altijd heel slecht weer of piraten die een gevaar zijn voor je jacht…maar dan ook alleen in gebieden zoals Malaysia, China, Brazilië, etc., waar ook Sir Blake aan boord van zijn schip vermoord werd. Daar wil ik het dan een andere keer over hebben.
De Engelse bevolking wil de Euro niet hebben, dat is duidelijk. In de Engelse pers wordt de Euro afgekraakt , “want de pond is een stuk geschiedenis en cultuur wat bij ons hoort en wij willen met de Euro niets te maken hebben.” Alle andere landen in Europa nemen de omwisseling positief, maar Engeland niet. “Bovendien” zei een klant tegen mij, “ de Euro is helemaal niet mooi…..”
De andere boot bouwers op de show die afkomstig zijn uit Engeland, zoals ook Sunseeker zelf, willen graag dat de Euro ook hier geïntroduceerd wordt. Export gaat slecht vanwege de Engelse pond, aangezien de meeste bootkopers toch uit Europa zelf komen. Als voorbeeld: de Italiaanse booten van dezelfde kwaliteit kosten ongeveer 20 % minder.
Desalniettemin schijnt het zo te zijn dat verschillende gemeentes in Groot- Brittannië toch de Euro accepteren. In Dover kun je zelfs je huur en belastingen in euro’s betalen, en ze hebben daar de parkeermeters aangepast. Ook in Noord-Ierland, bij wie de zuiderburen net als iedereen in Europa de Euro nu gebruiken, wordt de Euro graag in de winkels aangenomen.
Het wordt dus een kwestie van tijd voordat de Engelsman van zijn Pond afscheid moet nemen. Dat zal zich in de economie laten zien. Hier in London zijn de prijzen belachelijk. In onze hotel betalen we 9 Euros voor een flesje Evian en 8 Euros voor een biertje. Een gemiddelde woning in een normale wijk kost dan ongeveer 850 euro’s per maand, en dat voor een twee kamer woninkje. Dit zal veranderen, daar de verschillen te duidelijk worden. Bovendien is Engeland volgens mij te klein voor hun eigen economie, dus meedoen zit erin. Ik kan niet wachten, want onze jachten zijn in Ponden geprijsd, en voor de Europese klanten is dit nog steeds onaanvaardbaar.
Als enige stand die echt iedereen toelaat op onze tentoongestelde boten, hebben we het ook heel druk. In dit weekend komen hele families met broodjes, koffie in thermoskannen en vele kinderen op de stand. Dat is ook goed zo, iedereen mag kijken, en niet zoals bij vele anderen waar je alleen op afspraak kan bezichtigen. Natuurlijk zijn er dan ook de “pretenders” met gouden horloges en praatjes van veel geld, die we dan op een alleraardigste manier naar een andere stand sturen. De kopers schijnen toch de mensen te zijn die heel bescheiden in de rij wachten, en af en toe word ik dan ook aangesproken door iemand die wel interesse heeft, alhoewel dit maar een heel klein percentage is. Ik schat zo ongeveer 3 % van de mensen die interesse tonen ook kunnen kopen. Eigenlijk wel raar dat we altijd precies die mensen eruit pikken……met een beetje geluk natuurlijk, want je weet het nooit…
David Hessels is jachtmakelaar. Na het wereldwijd succesvol verkopen van grotere jachten is hij nu office manager van Sunseeker Cala d’Or.