Kraan dicht als laatste redmiddel: watertekort op Mallorca

Watertekort op Mallorca
Watertekort in Banyalbufar: De regering geeft met spoed toestemming voor de bouw van een nieuwe put / C

Vanaf 15 juli wordt in Banyalbufar, een dorp in de Tramuntana-regio, de waterkraan dichtgedraaid. Tussen 16.00 en 23.00 uur zal er geen water uit de kraan komen. Dit noodgedwongen besluit is genomen door het gemeentebestuur vanwege de “extreme noodsituatie” waarin de regio verkeert. De bestaande watervoorziening met vrachtwagens blijkt niet voldoende om de stijgende vraag tijdens de zomermaanden bij te houden en is bovendien te kostbaar. Inwoners moeten zich nu al beperken tot 75 liter water per persoon per dag. Dat schrijft de Duitse krant Mallorca Zeitung.

Limiet

Niet alleen Banyalbufar, maar ook andere gemeenten in de Tramuntana-regio, zoals Estellencs en Bunyola, hebben waterbeperkingen opgelegd. Dit betekent onder meer een verbod op het vullen van zwembaden en het besproeien van tuinen. Vergelijkbare maatregelen werden genomen in de gemeenten Lloret de Vistalegre, Montuïri, Algaida, Porreres, Ariany, Costitx en Santa Eugènia. Hier geldt een limiet van 150 liter per persoon per dag. Indien niet aan deze limieten wordt voldaan, behouden de gemeentehuizen zich het recht voor om de watervoorziening tijdelijk stop te zetten.

Het gehele eiland verkeert momenteel in een waarschuwingsfase. Volgens de laatste cijfers van mei staat het waterpeil op de Balearen op slechts 52 procent, zeven procent lager dan een jaar geleden. “Wat we nu zien in Tramuntana en Pla de Mallorca  kan overal gebeuren als we geen maatregelen nemen,” waarschuwde Joan Calafat, hoofd van de Balearen watermanagement autoriteit Abaqua, in een interview met de Duitse krant. De bronnen in de Tramuntana raken namelijk snel uitgeput.

Ontzilten

De gemeentehuizen benadrukken de noodzaak van verantwoordelijk watergebruik. Het waterverbruik is jaarlijks gestegen, vooral door de groei van het toerisme. Het gebruik van tuinslangen na stofstormen vanuit de Sahara laat een gebrek aan bewustzijn over de watercrisis zien, aldus Calafat. Hij onderstreepte ook de dringende noodzaak van investeringen in infrastructuur. Een van de oplossingen is om getroffen gemeenschappen aan te sluiten op het pijpleidingennetwerk op het eiland om watertekorten te compenseren met ontzilt zeewater.

Putten boren

Momenteel worden plannen uitgewerkt om de situatie te verbeteren, maar deze vergen tijd. Calafat liet weten dat de gemeentehuizen in Tramuntana en Pla de Mallorca overleggen over specifieke maatregelen. In plaats van het water volledig af te sluiten, kan het verlagen van de waterdruk in het leidingnetwerk efficiënter zijn, zoals nu al gebeurt in dorpen in het midden van het eiland. Dit voorkomt dat waterverbruik zich verplaatst naar andere tijdstippen van de dag. Ook selectieve oplossingen worden overwogen, zoals het gebruik van filtersystemen in Banyalbufar of het boren van nieuwe putten in Colònia de Sant Pere.

Ontziltinginstallaties

De conservatieve deelstaatregering heeft aangekondigd dat investeringen in de watervoorziening prioriteit krijgen deze zittingsperiode. Er wordt ongeveer 100 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie en uitbreiding van het leidingnetwerk, mede gefinancierd door de toeristenbelasting. Daarnaast staan er nieuwe ontziltingsinstallaties gepland voor de Balearen, waaronder één aan de oostkust van Mallorca.

Calafat benadrukte dat tijdens het toeristenseizoen, wanneer er weinig regen valt, het waterpeil doorgaans met tien procent daalt. Dit zou het peil deze zomer op 42 procent kunnen brengen. “Het is een complexe maar beheersbare situatie,” aldus Calafat. Ibiza, waar het waterpeil al op slechts 36 procent staat, hoopt dat  de ontziltingsinstallaties niet in gebreke blijven en hun werk naar behoren blijven doen.