
Last updated on maart 16th, 2025 at 06:27 pm
Leestijd: 31 minuten
Hieronder telkens het eerste fragment van het artikel
Bar Sa Cova “Er gebeuren hier altijd onverwachte dingen”

Interview met Mona en Jean van bar So Cova in Santanyí. Vijftien jaar geleden vertrok Mona naar Mallorca om vakantie te houden. Ze bleef achter hangen. Na twee jaar Mallorca is ze nog naar Nederland teruggegaan om haar studie af te maken. De heimwee naar het eiland sloeg echter als snel toe. Ze verkocht huis en haard en vertrok met haar vriend naar het zonnige eiland. Acht jaar lang werkte ze met veel plezier bij horecaondernemer Jan Bakker in El Arenal.
______________________________________________________
Griekse broodjes en Belgische bieren

Ze studeerde scheikunde en vond een baan als klinisch laborante. Een half jaar onbetaald verlof naar Spanje was voldoende om niet meer naar het Belgische land terug te keren. Jacky Thyssen reisde via Sitjes, Malaga en Tenerife naar Mallorca. Zevenentwintig jaar woont ze nu in Spanje, waarvan de laatste vijfentwintig jaar op Mallorca. Zestien jaar geleden opende ze haar pita-zaak in het centrum van Palma.
______________________________________________________
Originele Indonesische kookkunsten

Veel bewoners van het eiland denken bij Arenal al meteen aan Ballerman, patat, frikandellen en andere soorten fastfood. Maar op de Calle Cannes, deze straat ligt op de derde lijn vanaf de zee, vindt u een ander restaurant. Hier begon Pierre, restaurateur in hart en nieren, vier maanden geleden zijn Indonesische specialiteiten restaurant Perré.
______________________________________________________
Mona Lisa in Ca’n Pastilla

handje mee.
Veel mensen hadden mij al verteld dat er in Ca’n Pastilla een echte Belgische bakker zit, met krentenbollen en tompoezen. Een reden voor Mallorca Vandaag om deze bakkerij te bezoeken en een praatje te maken met Rezy, de chef van bakkerij Mona Lisa.
‘De bakkerij is in 1977 open gegaan. Een jaar later verliet ik Antwerpen en kwam ik ook hier werken. Mijn vader is altijd bakker geweest. Op Mallorca had hij dan zijn eigen zaak. Mijn vader is al gestorven, maar vanaf de eerste dag dat hij vader hier werkte, had hij een jongen in dienst. Deze jongen werkt nog altijd bij ons. Het is een Spanjaard die destijds alles van mijn vader heeft geleerd’, vertelt Rezy.
______________________________________________________
Er is een tijd van komen…

na bijna 10 jaar het eiland
De Nederlandse kunstenaars Saroja van der Steegen en Deva Veldman zetten bijna tien jaar geleden voet aan wal op Mallorca. De eerste maand woonden ze in het stadje Alaró, gelegen aan de zuidoost rand van het Tramuntana gebergte. Daarna volgde de verhuizing naar Pollença. Hier bleven ze ruim negen jaar. Binnenkort verlaten ze het eiland en trekken richting Australië of Nieuw Zeeland. De bestemming staat nog niet 100% vast, maar dat ze vertrekken is zeker.
______________________________________________________
In gesprek met Kristien Lesage en Juan Costa

Juan Costa is geboren in het noorden van Spanje, in Bilbao, de grote industrie- en handelsstad van het Spaanse Baskenland. Kristien Lesage, zijn vrouw, komt uit het Belgische Kortrijk. Zij studeerde Romaanse filologie, Frans en Spaans. Na al één keer met een Europese beurs in Salamanca te hebben gestudeerd, wilde ze nog een keer naar een Spaanse universiteit. De keus viel op Bilbao. In dit uitgebreide interview maken we kennis met de schrijvers van de maandelijkse rubriek “Wikken en Wegen”. ‘
Hoe wordt Wikken en Wegen gemaakt? Kristien: ‘Juan schrijft het eigenlijk. Hij is bezig met de inhoud en het verhaal. Dat gebeurt deels in het Spaans en deels in het Nederlands.’
Juan: ‘Vooral de manier is belangrijk. Rechten zijn heel formeel. Als je alleen die feiten opschrijft, dan lezen de mensen niet meer dan de eerste regel. Met de personages en de karakters in het verhaal probeer ik de mensen met andere mensen kennis te laten maken.’
______________________________________________________
Op bezoek bij het consulaat der Nederlanden

Veel Nederlanders op het eiland zijn er al eens op bezoek geweest. De één om een nieuw paspoort aan te vragen, de ander om informatie over het rijbewijs te verkrijgen. Voor veel mensen is kanselier Henriëtte Motos-Moens (HMM) van het Nederlands Consulaat dan ook geen onbekende meer. Al 28 jaar lang zet zij zich in voor de belangen van de Nederlanders op Mallorca. De vele dankbetuigingen van de mensen die zij hier heeft geholpen bewijzen dat zij meer doet dan zich met paspoorten en rijbewijzen bezighouden. Haar inzet voor de Nederlandse mensen op Mallorca werd op 14 april 1997 door hare majesteit de koningin beloond met een benoeming tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Een onderscheiding die meestal wordt uitgereikt als iemand zijn dienstjaren heeft volbracht. Mallorca Vandaag sprak met haar.
______________________________________________________
Te land, ter zee en in de lucht

Roberti
Eind november bereikte mij een e-mail van de Nederlandse fysiotherapeut Frits Roberti. Hij nodigde mij uit om een vlucht boven het eiland te maken met een sportvliegtuigje. Ik belde hem op en bezocht hem een paar dagen later in zijn woning in Ca’n Pastilla. Hier is tevens een kleine praktijk gevestigd die hij samen met de Nederlandse arts Dr. van der Hoek deelt. We spreken af om op dinsdag 4 december de lucht in te gaan, zodat de lezers van Mallorca Vandaag in het de december uitgave iets over de vlucht kunnen lezen. Wel, hier volgt een verslag van mijn eerste vlucht boven het eiland.
______________________________________________________
Consulado de Belgica

Zowel Nederland als België zijn hier op Mallorca vertegenwoordigd met een eigen consulaat. In de vorige uitgave las u een artikel over het Nederlands consulaat, in deze uitgave een kijkje bij het Belgisch consulaat. Mallorca Vandaag sprak met de Belgische kanselier Françoise Pletinckx.
______________________________________________________
2002
______________________________________________________
Grillen in Cala d’Or

Bent u wel eens met de auto door Cala d’Or gereden? Dan heeft u ongetwijfeld restaurant Los Gauchos een keer gezien. De Zuid-Amerikaans getinte eetgelegenheid met groot terras springt iedere voorbijganger op weg naar het centrum van Cala d’Or in het oog.
______________________________________________________
Twee prettige gesprekken op de markt van Santanyí

markten
In bijna iedere arbeidssector tref je wel een Nederlander of Belg aan. Bijvoorbeeld op de markt van Santanyí. Mallorca Vandaag sprak daar met de Nederlandse Kirsten Sproet. En wat bleek? Naast haar stond ook een Nederlandse met een marktkraam. Dus sloeg uw verslaggever meteen twee vliegen in één klap.
______________________________________________________
Gezellig eten en drinken bij Carmen en Frank

Er zijn bepaalde bars en restaurants waar je voor de eerste keer binnenkomt en je je al snel op je gemak voelt. Even thuiskomen in een restaurant wat je nog niet kent. Is het magie of is het gewoon de sfeer? Bij restaurant La Terraza zijn het vooral de uit Monnickendam afkomstige Frank en zijn Andalusische vrouw Carmen die er voor zorgen dat de gasten telkens weer terugkeren. Onder de wielrenners op Mallorca is La Terraza een begrip. Hier tref je niet alleen toerfietsers, maar kun je ook Olympisch kampioen Leontien van Moorsel of Jan Ulrich tegen het lijf lopen.
______________________________________________________
Frisse cocktails met verse vruchten!

Fresh Fruit Shakes
In Cala d’Or vind je midden in het centrum een opvallende openlucht bar. Een rieten dak, zomerse muziek en mensen die genieten van een vruchtencocktail of een vruchtenshake. Vooral de vruchtenshakes van deze bar zijn beroemd in het in Ibiza stijl gebouwde vakantiedorp.
Achter de bar staan Remon en Nicole. Het is het tweede seizoen dat Aloha geopend is. Op deze plek, naast restaurant Hans en Grietje, zaten vroeger o.a. een Beach bar en een Biergarten. Maar nu kunt u hier terecht voor een uniek en zeer gezond vruchtendrankje.
______________________________________________________
Barretje Amsterdam in Santa Ponça

Amsterdam
Als je in Santa Ponça op een bord Bar Amsterdam ziet staan, dan ga je ervan uit dat dit iets met Nederland te maken heeft. Sterker nog, met de hoofdstad van Nederland. Wie dit denkt, komt niet bedrogen uit. Achter de bar staan Bea en Jan. Zij landden in 1998 op Mallorca en openden begin 1999 Bar Amsterdam. Bea vertelt dat de zaak eigenlijk Beach bar Amsterdam heet. De vorige eigenaar had allemaal zand op de vloer. Dat is nu niet meer toegestaan. Beach bar Amsterdam wordt in de volksmond echter gewoon barretje Amsterdam genoemd.
______________________________________________________
Internationale animatoren op Mallorca

van Cosmo Entertainment
Ieder jaar komen er tal van Nederlandse en Belgische animatoren (entertainers) naar Mallorca om hier in de hotels te werken. Zes jaar geleden besloot een groepje Nederlanders uit de animatiewereld een bedrijf op te richten dat animatoren aan de hotels aanbiedt. Cosmo Entertainment telt vandaag de dag ongeveer 220 medewerkers en is daarmee het grootste onafhankelijke bedrijf op het gebied van animatie en entertainment. Om meer over dit bedrijf te weten te komen, maakte ik een afspraak met Edmond Knapen. Hij is een van de zes supervisors van Cosmo en verzorgt teven het p.r. gedeelte. We ontmoeten elkaar in Club Martha’s in Cala d’Or.
______________________________________________________
Van de hak op de tak – Het interview met Ate de Vries

Een bekende verschijning in El Arenal is de bijna 80-jarige Ate de Vries. Met zijn immer hoffelijk gedrag maar ook scherpe geest is deze grijze man een opvallende persoon. Geboren in Haarlem op 21 sept. 1922 in een streng gereformeerd gezin (helaas volgens Ate) als tweede kind van vier. Het geloof van de familie betekende algehele rust op zondag, geen kermis of sport, maar wel twee keer naar de kerk. ‘Ik heb een rotjeugd gehad en daar word je rebels van’, zegt Ate. ‘Het enige geluk was mijn technische mecanodoos.’ Wij ontmoeten elkaar voor een interview en Ate haalt mij op voor een ritje over het eiland in een auto die goed bij hem past, een bejaarde Ford Escort.
______________________________________________________
‘Het eten is goed, geen poespas er omheen’

Hollandia.
Een gezellig restaurant met goed eten en een ongedwongen sfeer. Zo zou ik zelf restaurant Hollandia in El Arenal willen beschrijven. De eigenaar Barry Bermond is Amsterdammer en is daar ook trots op. Tijdens een gesprek met hem zitten aan het tafeltje naast ons twee echte Rotterdammers. Het zijn vrienden en Barry blijkt een rasechte Amsterdammer die echter vindt dat elke stad zo zijn charme heeft.
______________________________________________________
Hans en Grietje 40 jaar jong (door G.P.)

[…]In deze bouwexplosie kon het uiteraard niet uitblijven dat er een Nederlandse pionier naar het eiland kwam. Of hij net als onze voorvaderen per schip kwam is niet bekend, maar in 1962 zette hij voet aan land en begon Hollands Restaurant Bon Apetito, al snel met de toevoeging Hans en Grietje. Waarschijnlijk geloofde deze goede man in sprookjes maar was daarnaast ook realist, want zijn restaurant werd een succes. Nu nog komen er mensen bij de huidige eigenaar Gaston Smit melden dat ze er b.v. 30 jaar geleden zo lekker gegeten hebben. Sinds 1990 is hij in het bezit van dit mooi Oudhollands ingerichte restaurant. […]
______________________________________________________
Spreekuur

Vanaf het allereerste nummer van Mallorca Vandaag schrijft de Nederlandse arts Eva Raaff maandelijks de rubriek Spreekuur. Een informatieve rubriek voor de lezers die op Mallorca wonen of die het eiland bezoeken. Twee dagen voor de voetbalfinale Duitsland-Brazilië sprak ik met Eva, die sinds drie-en-een-half jaar haar Medical Practice in Santa Ponça heeft. Ze woont nu zeven jaar op Mallorca.
______________________________________________________
Belgisch bierparadijs aan de Playa de Palma

De uit Middelkerken afkomstige Rick begon zijn Mallorca loopbaan in 1993 in El Arenal met de bar Fabiola. Na twee jaar moest hij eruit, omdat een Spaanse bank het gebouw wilde kopen. De resterende vijf jaar van zijn huurcontract kreeg hij uitgekeerd. Na vier maanden zoeken naar een andere locatie kwam hij in de stal, el establo, terecht. Samen met zijn compagnon runde hij deze nieuwe bar. Na vijf jaar keurde het ministerie van toerisme het gebouw af. Het binnenwerk deugde niet. Rick: ‘De eigenaar deed niets aan het buitenwerk en ik liet het binnenwerk daarom ook voor wat het was. Ik ben eruit gegaan en in 1998, juist voor de zomer, ben ik in Brusselas terechtgekomen, in de Hollandse straat van El Arenal.’
______________________________________________________
Mallorca is mooier dan je denkt!

Menno
Op zaterdagochtend sta ik met nog 41 andere mensen in El Arenal bij het kantoor van Suzuki Safari Beach Event, Team Holland. De deelnemers aan de Jeep safaritocht staan zowel in het kantoortje als op straat. Zo nu en dan komen er jeeps aangereden die zojuist enkele deelnemers uit het hotel hebben afgehaald. Tachtig procent van de boekingen verlopen via de reisorganisaties.
Eigenaar Menno verblijft al bijna 10 jaar op Mallorca. Als we door de straten van El Arenal rijden, op weg naar het safari terrein in Puerto de Andratx, vertelt hij over het Arenal van toen, 10 jaar geleden. ‘Toen kon je gewoon je deur open laten staan, tegenwoordig moet je een alarminstallatie hebben.’
______________________________________________________
Uniek restaurant in de bergen van Artá

Henriette
In het vorige nummer (en ook in dit nummer) schitterde een foto van restaurant Sa Duaia op de laatste pagina van dit blad. Een bezoek aan dit restaurant is zeker de moeite waard. Een gesprek met de eigenaar is nog veel interessanter.
______________________________________________________
Beelhouwkunst in Cala Serena

van haar kunstwerken
Mallorca trekt veel kunstenaars aan. Via de eigenares van een restaurant in Santanyí kwam ik aan het adres van een Nederlandse beeldhouwster in Cala Serena. Haar beelden werden wel eens in het restaurant tentoongesteld. Volgens de Zweedse gastvrouw van het restaurant zou het interessant kunnen zijn haar een keer te ontmoeten. Natuurlijk was Mallorca Vandaag al onderweg.
______________________________________________________
Relaxen in het Tramuntana gebergte

het terras naast het zwembad
Mallorca is een eiland met veel hotels in alle prijsklassen. De laatste jaren zijn vooral de zogenaamde hotels rural in opkomst. In Esporles bezocht Mallorca Vandaag het exclusieve luxe hotel “La Posada del Marqués” en sprak onder andere met de “director comercial’ Eddy Boeckmans.
______________________________________________________
‘We hebben 7.000 poffertjes gebakken’ (interview met Cees v.d. Zwaard)

In 1911 kwam hij op de wereld en in 1961 bezocht hij voor de eerste keer Mallorca. Voor de toen vijftigjarige Cees v.d. Zwaard was het zijn eerste vakantie. Hij had het schildersbedrijf van zijn vader overgenomen en dat betekende vooral veel werken. Hij had nog nooit gevlogen, nog nooit in een hotelbed geslapen en nog nooit vakantie gehad.
In 1968 bouwde een broer van kennissen het gebouw Las Coronas in Portal Nous. Terwijl Cees en zijn vrouw op bezoek zijn bij vrienden in Santpoort, belt de bouwer van het flatgebouw op. Of ze niet even langs kunnen komen in Haarlem om het gebouw te bekijken, op een maquette. ‘Het zijn koopflats’, zei de bouwer. Cees en zijn vrouw vroegen voorzichtig wat zo’n flat dan moest kosten. De prijzen lagen allemaal rond de 25.000 gulden. Het was in die tijd veel geld, maar Cees en zijn vrouw hakten de knoop door; ze kochten een flatwoning op Mallorca.
______________________________________________________
Lekker eten en drinken bij Theo

Deze winter sluiten in El Arenal meer hotels hun deuren dan de afgelopen jaren. Ook veel bars en restaurants zijn dicht. Theo, met zijn gelijknamige eetcafé, is echter het hele jaar geopend. Deze Nederlander met ondernemingsgeest kent het eiland al 35 jaar. Ongeveer zeven jaar geleden begon hij samen met een compagnon een restaurant op Mallorca. De samenwerking verliep niet optimaal en twee jaar later opende hij een bar op de Plaza Reina Maria Cristine, de plek waar vandaag de dag eetcafé Theo is gevestigd.
______________________________________________________
Huizen verkopen in Llucmajor

In de twee laatste uitgaven van Mallorca Vandaag las u interviews met Belgische makelaars op het eiland. Nu een gesprek met de Nederlandse Paulien Close, eigenaresse van inmobiliaria Llucmajor in Llucmajor.
______________________________________________________
Sinterklaasfeest op Mallorca

Op vrijdag 6 december sloegen in Palma vele kinderhartjes sneller dan normaal. In een van de lokalen van de Fundación Nazaret, de nieuwe plek van de Nederlandse school, verzamelden zich vele ouders en kinderen, in afwachting van de Sint en zijn zwarte pieten. Veel ouders en medewerkers van de school zorgden voor koffie, cake, Glühwein, pannenkoeken en nog meer lekkers.
______________________________________________________
2003
______________________________________________________
Geslaagd avondje in El Arenal

In de januari uitgave van dit blad stond de borrel van Mallorca Vandaag aangekondigd op vrijdag 23 januari. Dit moest natuurlijk vrijdag 24 januari zijn. Ruim 20 personen wisten de weg te vinden naar bar Suspiros in El Arenal. Gastheer Gaston liet heerlijke bitterballen rondgaan en zorgde voor de drankjes. Ook Dunja, de gastvrouw van deze avond, liet de gasten niet op een droogje staan.
______________________________________________________
Leontien van Moorsel op Mallorca

Moorsel, Francis (dochter van Frank) en
Frank van La Terraza
Leontien Zijlaard-van Moorsel, de beste wielrenster ter wereld, behoeft nauwelijks introductie. De vedette uit het Brabantse Boekel (ze woont nu in de buurt van Rotterdam) traint graag op Mallorca. Ik sprak met haar in bar-restaurant La Terrza, de ontmoetingsplek voor bekende en onbekende wielrenners in Playa de Palma.
______________________________________________________
Fototentoonstelling Cas Oorthuys op de Balearen

Oorthuys
“Antes del turismo. Un retrato en blanco y negro. Las fotografías de Cas Oosterhuys” is de naam van een reizende tentoonstelling op de Balearen van wijlen fotograaf Cas Oorthuys. De expositie opent 4 maart in Palma de Mallorca en reist daarna tot eind 2005 over de Balearen: Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.
“Cas Oorthuys (1908-1975) behoorde tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de generatie fotografen die op basis van de Nieuwe Fotografie de ontwikkeling van de documentairefotografie in Nederland beslissend beïnvloedde.”
“Begin jaren zestig reisde de fotograaf naar de Balearen. Uit de ongeveer 3000 opnamen zijn er slechts tachtig in het boekje De Balearen (1964) gereproduceerd. De rest werd opgeborgen in contactalbums. Enkele foto’s zijn sindsdien in boeken over de eilanden gepubliceerd, maar de meeste bleven onbekend.”
Dit waren twee fragmenten uit een ANP-persbericht van 30 januari 2003. Het boekje De Balearen maakte de fotograaf samen met de schrijver/literair vertaler Jean Schalekamp, die al vanaf 1960 op Mallorca woont. Ik zocht hem op in zijn huis in Costitx en sprak met hem over de periode waarin hij samen met Cas Oosterhuys over de Balearen trok.
______________________________________________________
Henk Elsink: verknocht aan Mallorca

Henk Elsink komt al vanaf 1960 op Mallorca. Zijn vrouw ontdekte het eiland vier jaar eerder. ‘Vanaf het moment dat ik voor het eerst op Mallorca kwam was ik verknocht aan het eiland. Mijn vrouw ook. We waren toen op Son Vida, waar destijds slechts een paar huizen stonden. Toentertijd heb ik gezegd dat ik ooit op Mallorca ga wonen. En wel hier, in Son Vida.’
Op één van de regenachtige dagen in februari bezoek ik hem in zijn huis in Son Vida. De beroemde cabaretier ontvangt mij in zijn werkkamer waar hij zojuist bezig is met het op de computer monteren van een film die hij kort geleden heeft gemaakt van de geboorte van de tweelingen van zijn dochter.
______________________________________________________
‘De tijd is de grootste vijand’

Taurus Park
In deze tijd van het jaar vullen de straten van Mallorca zich weer met grote aantallen wielrenners. Van eenzame fietsers tot complete pelotons. Een deel van deze fietstoeristen is afkomstig van het Fred Rompelberg Bicycle-team, te herkennen aan de gele shirts met de naam van de man die op 3 oktober 1995 in Salt Lake City het Absolute Wereldsnelheidsrecord fietsen op zijn naam zette met een snelheid van 268,8 kilometer per uur! Mallorca Vandaag zocht hem op in het Taurus Park Hotel in Playa de Palma.
______________________________________________________
Internationale Beach Club en een typische ‘Bauernstube’ in Paguera

BEACH CLUB
Tussen Palma en Andratx ligt Peguera, een zeer populaire badplaats bij de Duitse reisorganisaties. Door het centrum loopt een lange voetgangersstraat met tal van boetiekjes, restaurantjes en bars. In de zomermaanden zoeken veel toeristen een beetje afkoeling bij het strand Palmira. Direct aan dit strand ligt restaurant Beach Club van de Nederlanders Klaas en Antoinette Meyers. Op 1 juli vorig jaar konden zij deze uniek gelegen eet- en drinkgelegenheid overnemen.
BAUERNSTUBE
Naast de Beach Club hebben Klaas en Henriette ook de Bauernstube overgenomen. De uit Apeldoorn afkomstige dochter Corina runt deze ook zeer mooi gelegen “boerderijkamer” in Paguera. De Duitse naam hebben ze zo gelaten, omdat het merendeel van de bezoekers in Paguera Duits is. Corina hoopt echter dat er ook wat meer Nederlanders of Vlamingen komen. ‘We zouden het leuk vinden om ook Nederlandstalige gasten te zien. Ik vind het ook leuk om dan weer eens lekker Nederlands te praten.’
______________________________________________________
25 jaar Haarlem op Mallorca

Barry
Het is deze zomer precies 25 jaar geleden dat restaurant Haarlem in Santa Ponça haar deuren opende. Toen heette het nog snackbar Haarlem. Een mooie gelegenheid om te spreken met de vrouw die destijds de deuren opende en nu nog steeds de deuren opent, Henriëtte Uttien.
______________________________________________________
Ambachtelijk Italiaanse keuken in Cala d’Or

grill
Begin jaren zeventig kwamen Ettore Pedrini en Raffaele Tilocca vanuit Alghero, de Catalaanse stad op Sardinië, naar Nederland. In Delft vonden zij hun weg in de horeca. Carla, geboren in Kaatsheuvel en daarna jaren werkzaam in de verpleging in Delft, ontmoette daar Ettore en het is nu bijna 28 jaar geleden dat zij in het huwelijk traden. Gedrieën zitten ze op het terras van restaurant La Fontanella in Cala d’Or. Onder het genot van een lekkere espresso praten we over Sardinië, Italiaans eten, Mallorca en nog veel meer.
______________________________________________________
Gezellig familiehotel in El Arenal

José komt uit de horeca en werkt het liefst ’s avonds. Theo komt uit de reiswereld en is een ochtendmens. Samen runnen ze sinds een jaar hotel Tierramar in El Arenal. Een “klein, maar fijn” hotel midden in het uitgaanskwartier van het Mallorcaanse toeristendorp bij uitstek.
______________________________________________________
Een advocaat voor zaken op het eiland én in België

Op het terras van bar Capuccino aan de Paseo Maritimo in Palma spreek ik met de Belgische advocaat Yves Sirejacob (37) uit Gent, die vanaf oktober en vervolgens ook om de drie maanden op Mallorca te consulteren is. Cliënten kunnen hem twee dagen lang in het Hotel Saratoga in Palma bezoeken. Hij kan zaken in België oplossen via zijn kantoor in België of de mensen hier verder helpen door ze naar de juiste lokale advocaat te begeleiden.
______________________________________________________
Nederlandse gezondheidszorg op Mallorca:
Asistenca Sanitaria Europea

Wat is een dagbehandelingscentrum? Kan ik daar ook met een AWBZ-uitkering terecht? Hoe is het met de thuiszorg op Mallorca geregeld? Heb ik als vakantieganger ook recht op thuiszorg? Het zijn allemaal vragen waarop niemand anders dan Marja de Leeuw, directrice van het bedrijf Assistencia Sanitaria Europea, antwoord kan geven. In haar kantoortje binnen het dagbehandelingscentrum Maria Alberdina in El Arenal spreek ik met haar over thuiszorg, verzekeringen, het dagbehandelingscentrum en nog veel meer.
______________________________________________________
Pindakaas, ontbijtkoek, hagelslag en nog veel meer in Portals Nous

Nederlandse producten
Als buitenlander in Spanje word je soms overvallen door een lekkere trek in een bepaald product uit eigen land. Een Nederlander op Mallorca kan bijvoorbeeld opeens zin hebben in ontbijtkoek, een boterham met pindakaas of hagelslag. Dit laatste product is bij onze Belgische lezers beter bekend onder de naam ‘muizenstrontjes’.
De Engelse supermarkt Nice Price in Portals Nous, waar ook veel lezers dit blad ophalen, heeft een groot aantal Nederlandse producten in haar assortiment. Mallorca Vandaag nam een kijkje bij dit bedrijf en sprak met eigenaresse Clare.
______________________________________________________
Arnold Bruggink, de nieuwe aanwinst van Real Mallorca

met … Mallorca Vandaag
Zoals al aangekondigd leest u deze maand een interview met de nieuwe Nederlandse aanwinst van Real Mallorca: Arnold Bruggink. We ontmoeten elkaar in hotel Punta Nigra dat onder leiding staat van de Nederlandse manager Peter de Reus.
Op het moment van het interview is het twee dagen geleden dat de trainer van Real Mallorca op staande voet ontslagen is. Zelf vind ik dat een nogal overhaaste beslissing. Ik vraag als eerste wat Arnold Bruggink daar van vindt.
______________________________________________________
Verse bloemen voor een goede prijs

niet duur te zijn“ ontdekten Ellis en Sir een
gat in de markt op Mallorca.
In de vorige uitgave las u al een bericht over de nieuwe bloemenzaak Holanda in Llucmajor. Mallorca Vandaag sprak wat uitvoeriger met de Nederlandse ondernemers Ellis Segerink en Sir Hegger over hun ideeën en plannen met floristeria Holanda.
______________________________________________________
Verzekerd door de juiste familie

verzekeringen: v.l.n.r.: Eva, Helena, Anke,
Ursula, Laura
Moeder Anke en haar drie dochters Helena, Eva en Laura vormen samen met medewerkster Ursela het Axa verzekeringskantoor van Anke Sevenster. Vijftien jaar geleden opende de moeder in de Calle Berenguer de St. Joan in Palma de Mallorca het eerste kantoor. Drie jaar later stapte de oudste dochter Helena ook in het bedrijf en later volgden de andere twee dochters. Anke Sevenster is geboren en opgegroeid in Nederland. Ruim 35 jaar woont ze in Spanje en heeft zich met haar bedrijf gespecialiseerd in de buitenlandse klanten. ‘Ons werk is niet alleen om de klant uit te leggen wat een verzekering is, maar ook hoe je daar mee om moet gaan. Dat je iemand de weg wijst als hij of zij het niet weet’, aldus Anke Sevenster. Ook de Nederlandstalige klanten kunnen hier dus in hun moedertaal worden geholpen.
______________________________________________________
Mallorca, eiland van het licht; hier voelen kunstenaars zich thuis

in Santa Maria
Mallorca wordt wel het eiland van het licht genoemd. Door de jaren heen trekt dit stukje Spanje altijd weer kunstenaars aan, uit alle landen. Ook uit Nederland en België. Momenteel zijn er bijvoorbeeld twee exposities van Nederlandse kunstenaars. In het Reads hotel in Santa Maria exposeren moeder Henriette met dochter Angelique. Bij de opening van de expositie was ook Marijke Windmeijer aanwezig. Zij woont negen jaar op Mallorca en leerde 12 jaar geleden in Nederland serieus aquarelleren. Sinds zes jaar heeft ze ook het schilderen serieus aangepakt. Dat begon met een groepje schilders in Portals Nous, onder leiding van Lucas Berendsen. Mallorca Vandaag sprak met haar n.a.v. haar expositie in het makelaarskantoor van Inmobiliaria Llucmajor in Llucmajor. Daarna leest u meer over de getalenteerde moeder Henriette en haar dochter Angelique.
______________________________________________________
2004
______________________________________________________
Davis Cup: de voorbereiding

van Gent
Het is dinsdagmiddag 6 april Op het zonnige terras van hotel Son Vida spreek ik met teamcaptain Tjerk Bogtstra en tennisprof Sjeng Schalken over de Davis Cup wedstrijd Spanje – Nederland die aanstaande vrijdag in de stierenarena van Palma de Mallorca van start gaat.
______________________________________________________
Nederlandse zwaait de scepter in seniorenflat Es Castellot

verpleging bij El Castellot.
‘Mallorca, waar ligt het aan? Het weer? Het kan niet zijn dat je alleen in een land woont vanwege het weer. Om de mensen? Het kan niet zijn dat je ergens alléén woont vanwege de mensen. Ik zeg altijd, Mallorca moet je in je bloed hebben. Als je het eenmaal in je bloed hebt, dan raak je het niet meer kwijt.’
Dat zegt Ricky Vosters, die al tien jaar lang als hoofd van de verpleegafdeling in de serviceflat Es Castellot werkt en haar Mallorca carrière 16 jaar geleden begon bij Zorba’s discotheek in de “Biergarten”. Es Castellot viert dit jaar haar 10-jarig jubileum. Een mooie aanleiding om het gebouw in Costa de la Calma te bezoeken en te praten met de Nederlandse Ricky Vosters.
______________________________________________________
Werken op Mallorca en vakantie in Amsterdam

Gemma Leys, de Nederlandse kunstenares uit Santanyí, timmert momenteel behoorlijk aan de weg. De trouwe lezers van dit blad kunnen zich waarschijnlijk nog wel herinneren aan haar “Brieven uit Bali”, die zij na haar bezoek aan Indonesië in Mallorca Vandaag publiceerde. Nu, bijna twee jaar later, heeft de kunstenares met eigen galerie even genoeg van de grote reizen. ‘In India, Nepal en Indonesië kom je weer even met je voeten op de grond en zie je hoe goed wij het hebben met onze vrijheid van meningsuiting en dat we kunnen kiezen wat we willen. Dat is leuk om af en toe te zien. Maar nu ben ik verliefd op Amsterdam’, vertelt Gemma Leys eind april in de tuin van haar galerie in Santanyí.
______________________________________________________
Professionele websites uit Manacor

Nederlandstalige klanten van Corsoft.
Vandaag de dag heeft bijna ieder bedrijf wel een eigen website, zodat men zich wereldwijd kan presenteren op het World Wide Web. De drie w’s zie je dan ook steeds vaker opduiken in de kranten en tijdschriften. In dit blad adverteren enkele firma’s die o.a. ook het maken van websites aanbieden. Eén daarvan is Corsoft uit Manacor. Een Spaans bedrijf met 15 jaar ervaring én een bedrijf waar je ook een Nederlandstalige website kunt laten ontwikkelen. Mallorca Vandaag sprak met Nuria Schuurs, bij veel lezers ook wel bekend vanwege haar maandelijkse internettips in dit blad. Zij en haar Mallorcaanse man vormen Corsoft S.L. Nuria kan de Nederlandse klant in zijn of haar eigen taal te woord staan. Bij vragen op computergebied is dat zeer praktisch. En natuurlijk ook als u uw website in de Nederlandse taal wilt laten vormgeven.
______________________________________________________
Mallorca ook in trek bij Nederlandse eco-toeristen

begeleiden de groep Ecp Tourist Services op
Mallorca
Mallorca heeft het hele jaar wel iets te bieden. De maanden juli en augustus is Mallorca in trek bij de mensen die van de zon, het strand en de zee willen genieten. In januari en februari bezoeken de liefhebbers van de amandelbloesem het eiland. De fietsers tref je hier vooral in het voor- en najaar aan en begin mei komen hier veel natuurliefhebbers op bezoek om te genieten van de prachtige flora en fauna die het eiland rijk is.
Vanuit Nederland organiseert Eco Tourist Services speciale vogel – en natuurreizen naar diverse bestemmingen. Van Venezuela, India en Bulgarije tot Griekenland, Polen en Spanje. Het is een greep uit het diverse aanbod. Van 2 t/m 9 mei vond de natuurreis naar Mallorca plaats. Het voorwoord in de brochure maakte al duidelijk dat Mallorca veelzijdiger is dan men denkt: ‘Overvolle stranden, kusten volgebouwd met appartementen, winkelcomplexen en hotels. Dit is het beeld van Mallorca, zoals velen het kennen uit de reisfolders. Deze natuurreis gaat naar het andere Mallorca. Weg van het massatoerisme. We bezoeken voornamelijk het noordoosten van het eiland. Dit is het Mallorca van oude verlaten olijfboomgaarden, vol vogels en wilde flora. Waar men uren kan ronddwalen zonder een mens tegen te komen. Hier kunnen we ontspannen genieten van het authentieke Mallorca. De reisperiode is zo gekozen dat we eveneens optimaal van de lentetrek van vogels kunnen genieten.’
In de bar van het hotel dat naast de moerassen van S’Albufera ligt praat ik met de twee begeleiders van de reis, Ad van Uchelen en Mike Hirschler.
______________________________________________________
Casa & Casa; hier is shoppen nog leuk en betaalbaar

spullen in en stelt ze ten toon in haar „Casa &
Casa“
In deze tijd, waarin alles duurder en duurder wordt, lukt het de Belgische Chantal Minne om originele spullen tegen een zeer redelijke prijs te verkopen. De uit de omgeving van Gent afkomstige eigenaresse van Casa & Casa verkoopt van alles voor in huis, van manden, glazen, kaarsen en kurkentrekkers tot tasjes, tafelkleden, peper-en-zoutstelletjes en serviesgoed. Alles in mooie kleuren en bijzondere modellen. ‘De bedoeling is om zeker geen decoratiezaak te zijn, omdat de mensen de indruk hebben dat decoratiezaken te duur en te exclusief zijn’, legt ze zelf uit. Mallorca Vandaag sprak met haar.
______________________________________________________
Nederlandse lekkernijen aan de Playa de Palma

in Sunset Lounge café
Enkele maanden geleden berichtten we al over het dit jaar geopende Sunset Lounge café in Playa de Palma. Loungen is een betrekkelijk nieuw woord in de Nederlandse taal dat nog niet in het woordenboek is opgenomen. Op een internetpagina vonden we een passende beschrijving: Loungen staat voor samenkomen, onthaasten en “socializen” in een relaxte atmosfeer.
Begin juli zit ik op het terras van het Sunset Lounge café en praat met Doenja, die nu voor het derde zomerseizoen op Mallorca is. Naast haar zit Patrick, die verantwoordelijk is voor het eetgedeelte.
______________________________________________________
Groningse opent nieuw makelaarskantoor in Campos

Campos
Vijfentwintig jaar geleden wilde ze met een vriend een zeilboot huren op Mallorca. Om kosten te sparen besloten ze zelf wat boten vanuit Groningen naar het eiland te brengen en te verhuren. De eerste twee jaar ging ze nog wel terug naar Nederland, maar daarna bleef ze definitief op Mallorca. Saskia Dalheim woont hier inmiddels al 25 jaar en opende enkele maanden geleden een eigen makelaarskantoor in Campos. Mallorca Vandaag zocht haar op.
______________________________________________________
DVD: “Dit is liefde”

schlagerzanger Dennie Christian op de foto.
‘Vanavond zijn er een paar Nederlandse artiesten in de bar om een filmpje op te nemen. Misschien leuk voor het krantje’, vertelde Ben van bar Port Pub in Cala d’Or mij door de telefoon. ‘Wie dan?’, vroeg ik. ‘Nou, ik heb in ieder geval gehoord dat Dennie Christian hier iets gaat doen.’ Ik bedank Ben en rij een uur later naar Cala d’Or om te kijken wat er aan de hand is.
______________________________________________________
Culinair boegbeeld in Festival Park

Twee jaar geleden opende restaurant El Mascaron haar deuren in het Festival Park bij Marratxi. Deze internationale eetgelegenheid trekt vooral veel Spaanse bezoekers. De formule van goede kwaliteit voor een zachte prijs slaat aan. De weekenden zit het restaurant steevast vol en moeten de mensen van tevoren reserveren. Wij kozen een woensdagavond uit om te praten met de Amsterdamse Barry Bermond, die samen met zijn Mallorcaanse vrouw Lisa het “boegbeeld“ runt.
______________________________________________________
2005
______________________________________________________
Een boeiend en bruisend tijdsbeeld

Mijn moeder heeft ook een interessant leven gehad, vertelde Anja Deelder mij toen wij samen het gebouw van de Diario de Mallorca betraden om een Spaanse journalist iets over Mallorca Vandaag te vertellen. Mijn Spaans was toen nog niet perfect en Anja trad als helpende hand op. Afgelopen week was ik op bezoek bij haar moeder Agatha Deelder in Llucmajor en Anja had gelijk. Er volgde een interessant gesprek.
Agatha Deelder is allereerst bescheiden, want zelf vindt ze haar leven niet zo bijzonder. We praten over haar tijd in Parijs, op Mallorca, in Libië, in België, in Madrid en Joegoslavië. Over haar ontmoetingen met Jules Deelder (familie), Hugo Claus, Albert Camus en Simon Vinkenoog.
______________________________________________________
Moderne kunstenaars uit Amsterdam werken in Andratx

Later zullen we dingen vereenvoudigen. Dat is vrij vertaald de titel van de expositie in “Centro cultural Andratx“, die op woensdagavond 23 maart om 20.00 uur officieel wordt geopend. Tot 29 mei 2005 kunt u hier terecht om de werken van de bekende kunstschilders Tim Ayres, Ab van Hanegem, Han Schuil en Jan van der Ploeg te bekijken.
Tim Ayres is de enige niet-Nederlandse kunstenaar onder de deelnemers. De in Hastings geboren kunstschilder woont en werkt echter in Amsterdam en is de Nederlandse taal ook machtig. Dat blijkt als ik begin maart het culturele centrum in Andratx bezoek en in het atelier van Tim Ayres met drie van de vier deelnemers spreek. Ab van Hanegem kon er niet bij zijn, omdat hij druk bezig was een schilderij af te maken.
Van de 4 kunstschilders is Tim Ayres de enige die al een keer eerder op Mallorca was. Een paar jaar geleden fietste hij een weekje mee bij Fred Rompelberg, de organisator van fietstochten op Mallorca. Ik vroeg wat de anderen voor een beeld hadden van het eiland, vóórdat ze vertrokken
______________________________________________________
Klant is koning bij GP Service

voor het bedrijfspand in Llucmajor.
Vorige maand kondigden we al een artikel aan over het nieuwe servicebedrijf “GP Service“, dat alles regelt van klein transport tot opslag van meubels. Op een koude regenachtige dag in februari nam ik een kijkje in de enorme opslagloods in het industriegebied van Llucmajor. Ik sprak met de Nederlandse Paul en zijn Duitse collega Günther. Ook Pauls vriendin Heike woonde het gesprek bij.
______________________________________________________
Cabaret-revue uit de jaren 20

Op 12 maart trad in de cultuur-finca Son Bauló de Nederlandse artiest Robert Kreis op. De in Indonesië geboren cabaretier bracht het internationaal aanwezige publiek in de sferen van de jaren 20 met muziek, sketches en vooral ook humor. Een dag later zocht ik Robert Kreis op in Lloret, een klein plaatsje waar op cultureel gebied groten dingen gebeuren.
______________________________________________________
Eurobistro: ook voor vroege vogels en nachtbrakers

Oliver van bodega El Manchego: beter een
goede buur dan een verre vriend.
“Lekker ontbijt” staat er op het bord langs de C/Trasimeni, de straat die Playa de Palma met El Arenal verbindt. Het ontbijt wordt ook in het Spaans en het Duits aangeprezen, want bij Eurobistro komen gasten uit diverse Europese landen.
‘Iedere morgen komen hier wel Nederlanders die willen ontbijten’, vertelt onze Duitse gastvrouw die 12 maanden per jaar in de weer is om het haar gasten naar hun zin te maken. Onder de ontbijters bevinden zich de vroege vogels, die daarna naar hun werk gaan én de nachtbrakers, die nog iets willen eten alvorens het bed op te zoeken. Daarom serveert zij bij het ontbijt ook de bekende Nederlandse “kadetjes”.
______________________________________________________
Voetbalschool onder Nederlandse leiding

sport bezig op Mallorca. Voor de 2e keer
haalde hij de Ajax-jeugd naar het eiland.
Vorig jaar speelden de jeugdteams van Ajax, Feyenoord, Valencia, Bayern Leverkussen, en Swansea City een internationaal jeugdvoetbaltoernooi op Mallorca. Het was de eerste keer dat zo’n evenement met grote clubs hier op het eiland plaatsvond. De man die dit organiseerde heet Arno Buitenweg, die dit jaar wederom een internationaal voetbaltoernooi uit de grond wist te stampen. Mallorca Vandaag zocht hem op in Palmanova om te praten over zijn passie voor sport, in het bijzonder voetbal.
______________________________________________________
Tennispark in Nederlandse handen

zorgen voor een gezellige en sportieve sfeer
op het tennispark.
Op 16 mei 2005 namen de Nederlandse horecaonderneemster Bea en de Nederlandse tennistrainster Nicole een uniek tennispark in Costa de la Calma over. De banen werden opgeknapt en het clubhuis en terras weer in perfecte toestand teruggebracht. Er werd veel tijd en energie in het park geïnvesteerd, met als gevolg dat het aantal leden in korte tijd verdriedubbelde.
Het is siësta als ik op het terras praat met de vier personen die ervoor zorgen dat tennisclub “Tenis d’oro“ voor iedereen een aangename plek is om te verblijven. Vier Nederlanders die enthousiast begonnen zijn met dit nieuwe project.
______________________________________________________
Gaat hier vandaan de trein naar Venetië?

en werkt nu 9 jaar bij de gemeente Palma
Bij de afdeling toerisme van de gemeente Palma werken twee “buitenlandse” medewerkers. Eén oorspronkelijk Nederlandse en een oorspronkelijk Belgische. Niet alleen dat is toevallig. De ex-Nederlandse heet Nicole en de ex-Belgische heet….Nicole. Leuk om te weten is dat de dames onderling Mallorcaans met elkaar spreken.

Nicole en Nicole. De beide dames werken niet gelijktijdig in het kantoor voor toeristische informatie van de gemeente Palma. Momenteel werkt Nicole van Soest (NL) in de ochtenduren en de andere Nicole ’s middags. Daarom toog ik twee keer naar het kantoortje op de Plaça España om meer te weten te komen over de beide Nicole’s.
______________________________________________________
Moe, maar voldaan

hun certificaat én de vlaggen van hun land.
Gebroederlijk liepen ze de nachtelijke tocht
van 48 kilometer van Palma naar klooster
Lluc.
Het is zondagochtend 7 augustus. Op de parkeerplaats van klooster Lluc staan bussen die de lopers van de pelgrimstocht “Marxa des Güell a Lluc a peu“ terug naar Palma brengen. We wachten op de binnenkomst van onze Nederlandse deelnemers waar u vorige maand al iets over kon lezen. Tegen half tien is het dan zo ver. De tweelingbroers Manuel en Daniel en hun Nederlandse vrienden Menno en Erik hebben het gehaald!
______________________________________________________
“La Reserva“, een natuurreservaat met avontuurlijke mogelijkheden

In 1986 werd het 2,5 miljoen vierkante meter grote natuurreservaat La Reserva Puig de Galatzó opgericht. Zes jaar later verklaarde de Balearische ministerraad het gebied tot een plek van sociale interesse en open voor het publiek. De officiële inwijding volgde op 24 oktober 1992. Het natuurreservaat behoort tot een van de mooiste van het eiland. Behalve het bekijken van de talloze planten en dieren kun je hier ook terecht voor avontuurlijke activiteiten. Mallorca Vandaag nam een kijkje.
Het is zondagochtend als ik het dorpje Puigpunyent binnen rij. Van hieruit is het nog 4,6 kilometer bergopwaarts richting het natuurreservaat. Onderweg bevind je je al volop in de natuur. Eenmaal bij de ingang van het park schrik je toch even van de prijzen. Ook andere bezoekers overwegen wat ze zullen doen. De toegang bedraagt 10,50 euro voor volwassenen en 5,2 euro voor kinderen. Okay, acceptabel. Wie echter het avontuurlijke gedeelte wil mee beleven, betaalt 35 euro, kinderen de helft.
______________________________________________________
2006
______________________________________________________
Eerste Air Berlin vlucht van Amsterdam naar Palma de Mallorca

Het is maandagochtend, 1 november 2005. Om 05.15 uur brengt de shuttle bus brengt mij vanaf het Ibis hotel in Amsterdam Schiphol in 10 minuten tijd naar de hoofdingang van Nederlands grootste luchthaven in de hoofdstad. Ik ben op weg naar Mallorca en zal vandaag één van de passagiers zijn die op de lijst staat voor de eerste vlucht van Air Berlin tussen Amsterdam en Palma de Mallorca.
______________________________________________________
Op de koffie bij Toos en Andre in Es Llombards

Samen fietsten ze o.a 5.000 kilometer door
Nieuw-Zeeland en Andre reed met gemak
twee Elfstedentochten.
Andre (57) en Toos (53) hadden een eigen bedrijf je in Nederland, in het Brabantse land. Ze liepen al langer met het idee rond om ooit een keer het land te verlaten en naar Zuid-Frankrijk te verkassen. Maar het liep allemaal anders. Nadat Andre met zijn broer een week fietsvakantie op Mallorca had doorgebracht zei hij tegen Toos “daar zou ik wel willen wonen”. Er volgde een gezamenlijke vakantie op het eiland om te zien of dit echt de juiste plek zou zijn. Een half jaar later verkochten ze alles in Nederland en woonden ze op Mallorca.
Op een zonnige lentedag rij ik over een landweggetje in het dorpje Llombards om Toos en Andre te bezoeken. Ze wonen in een leuk, oud stenen huisje, midden in de natuur. Als we op het terrasje voor het huisje zitten horen we alleen de vogels fluiten en onder het genot van een lekker kopje koffie praten we over van alles en nog wat, met als onvermijdelijke rode draad natuurlijk Mallorca.
______________________________________________________
‘Ik voel me overal thuis’
Op bezoek bij de kunstenares Violetta Jesse de Jansen in Cala Rajada

nationaliteit, werd in Cann geboren en
groeide op met de Spaanse taal.
Van 13 t/m 16 april organiseerde de Zweed Wilhelm Tham voor de tweede keer “La Arte Visita”. Tijdens deze periode kunnen geïnteresseerden de kunstenaar thuis bezoeken. Op de lijst met deelnemende kunstenaars troffen wij de naam Violetta Jesse de Jansen uit Cala Ratjada aan. Achter haar naam stond als nationaliteit NL vermeld, dus belden wij haar op. “Puedo hablar en Holandes”, vroeg ik nadat ze mij had verteld dat ze inderdaad de Nederlandse nationaliteit bezit. “No, lo siento”, was het antwoord. Des te meer reden voor een gesprek! Een week later zaten we met een kop thee in haar huis, nabij de vuurtoren van Cala Ratjada.
______________________________________________________
Pasta Pasta”: meer dan pizza’s en pasta’s

Man, het sportevenement waar hij altijd al
van droomde.
In het noordoosten van Mallorca wonen relatief weinig Nederlanders en Belgen. Toch wordt de Mallorca Vandaag maandelijks in het toeristische vissersplaatsje Cala Ratjada bezorgd en wel in restaurant Pasta Pasta dat direct aan de wandelpromenade ligt. Mensen uit de omgeving of Nederlandstalige toeristen halen hier het blad af. Als de bladen zijn bezorgd, dan is de Nederlandse kok Joost er als eerste bij om het blad te lezen. Gastheer Michel is altijd zeer verheugd als we weer met de Mallorca Vandaags voor de deur staan. En nu vonden we het wel eens tijd om één van de weinige Nederlanders aan “de andere kant van Mallorca“ aan het woord te laten.
______________________________________________________
Verliefd op Cala Blava

Palma de Mallorca – ‘In Spanje denken ze dat ik een Duitse ben en in Duitsland denken ze dat ik Spaans ben. Dan begin ik in het Duits te praten, met het accent er doorheen, maar dan denken ze dat dit door het Spaans komt’, vertelt Marie-José van der Kolk mij tijdens een prettig gesprek op het terras van bar Cappuccino aan de Paseo Maritimo in Palma. Een paar verfspetters op haar handen en de vrijetijdskleding verraden dat ze ergens aan het schilderen is. Dat ergens is een huis in Cala Blava dat ze pas heeft gekocht.