Huisdieren op Mallorca (16)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:55 pm

Uitgave 16, november 2002

Voeding
Deze keer geen verhaal over ziektes van uw huisdier maar iets waarmee uw hond of kat dagelijks wordt geconfronteerd……VOEDING

Vroeger namen we het niet zo nauw, je kocht in de winkel gewoon wat er voorradig was of gaf de resten van je eigen maaltijd. De laatste jaren is er een stormachtige ontwikkeling geweest in de voedingsleer. Als je tegenwoordig een dierenspeciaalzaak binnenkomt staat het bomvol met verschillende soorten voer, voor grote rassen, voor kleine rassen, voor opgroeiende dieren, voor oudere dieren, voor te dikke dieren, voor melkgevende dieren, enz., enz. Zelfs voor dieren met problemen als nieraandoeningen, hartproblemen, blaasstenen en suikerziekte zijn dieetvoedingen. Kortom, de juiste voeding kiezen voor uw dier is een ware puzzel. Is dit nu allemaal flauwekul of heeft het werkelijk zin? Het is beslist geen flauwekul en ik zal uitleggen waarom.

Je kunt je goed voorstellen dat een Duitse dog of Ierse wolfshond een andere voeding nodig heeft dan een Yorkshire terrier of een Chihuahua. Een hond behorende tot de gigantische rassen groeit na het eerste half jaar zo’n 11/2 tot 2 kg. per week, kleine rassen misschien een paar ons en dit laat zich niet alleen vertalen in de hoeveelheid voeding.

Deze snelle groei geeft ook problemen. Ongeveer 25% van de ‘giga’ en grote rassen hebben problemen met de skeletvorming tijdens de ontwikkeling. Dit betreft over het algemeen stoornissen in de gewrichtskraakbeen ontwikkeling, botvorming en trauma.

Deze ziekten zijn voor een groot deel aangeboren maar worden behoorlijk beïnvloed door de voeding, met name eiwitgehalte, energiegehalte en calciumgehalte spelen hier een belangrijke rol. Calcium en fosfor zijn de belangrijkste mineralen in de botstofwisseling. Niet alleen de hoeveelheid maar de verhouding van beide mineralen zijn bepalend.
Ook vitaminen zoals A en D spelen een rol. Zowel een verhoogde opname van al deze stoffen als een tekort geven problemen in de groei. Excessieve energie opname zorgt voor een gestoorde ontwikkeling van het gewrichtskraakbeen, wat onder meer verhoogde kans op “heupdysplasie” en problemen van schouder- en ellebooggewricht kan geven. Verhoogde opname van calcium, geeft groeivertraging en tevens skeletafwijkingen.

Behoedt u echter voor toevoeging van mineralen en vitaminen. Als u een goede, complete voeding geeft is dit overgedoseerd en teveel kan grote gevolgen hebben.
Het is nog niet zo lang geleden dat de belangrijkheid van o.a. bepaalde vetzuren werden onderkend, de zgn. omega 3 en 6 vetzuren en ook van glucosaminen en chondroitinesulfaat die in de voeders worden toegevoegd vanwege een optimalisering van de skeletontwikkeling. Er zijn vele speciale diëten zoals bv. tegen tandsteen en stomatitis (tandvlees ontsteking). Vooral kleinere rassen hebben hiervoor meer aanleg. En het werkt ook nog!

Nierproblemen komen zowel bij honden als katten veelvuldig voor. Deze patiënten hebben een laag eiwitgehalte nodig maar van zeer hoogwaardige kwaliteit. Bovendien ontwikkelen deze dieren een metabolische acidose (verzuring van het bloed) die mede door voeding te beïnvloeden is.
Het bij katten veelvuldig voorkomende ‘Fus syndroom’ (blaasgruis en daardoor blaasontsteking en zelfs verstopping van de uretha, urine-uitgang), zijn met behulp van speciale diëten spectaculair verminderd. Vroeger had ik iedere week wel 1 of 2 penis amputaties bij katers, tegenwoordig is dit dankzij speciale voeding een zeldzaamheid.
Zoals ik reeds in een vorig artikel vermeldde zijn allergieën één van de meest voorkomende gevallen in de kleine huisdieren praktijk. Voedingsmiddel-allergieën zijn met behulp van specifieke commerciële diëten zeer goed te behandelen. Vele andere allergieën zijn ook door gerichte voeding goed te helpen.

Zo heb ik maar een paar voorbeelden gegeven en zeker niet alle bestaande diëten genoemd maar ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken dat het voor uw huisdier daadwerkelijk loont het juiste dieet te kiezen, en dat een aangepast dieet ziektes ten gunste kan beïnvloeden en zelfs levensreddend kan zijn. Heeft u vragen hierover of problemen met de juiste keuze, dan zal ik u graag bijstaan.

Marianne v.d. Wal