Groepsverkrachting op Mallorca: een reconstructie

Groepsverkrachting op Mallorca
Automóvil de la policía nacional española en Valencia. Foto: Dorieo (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Dorieo)

Een feestavond in Playa de Palma liep vreselijk uit de hand. De grenzen tussen vrijwillige seks en aanranding vervaagden. De Duitse krant Mallorca Zeitung reconstrueerde aan de hand van informatie uit justitiële en onderzoekskringen wat er in de nacht van woensdag op donderdag (13 juli) aan de Playa de Palma is gebeurd tussen een groep vrienden uit Duitsland en een vakantieganger van bijna dezelfde leeftijd uit Hannover. Een onderzoeksrechter in Palma nam zaterdag (15.7.) vijf van de mannen in voorlopige hechtenis, een zesde werd zonder voorwaarden vrijgelaten.

Het blijkt onduidelijk te zijn wat zich precies heeft afgespeeld. Het slachtoffer, de jonge vrouw uit Hannover, is op donderdagavond met een groep vriendinnen op stap in Playa de Palma. Ze ontmoet een jongeman uit Dortmund die eveneens met vrienden op pad is. Ze vieren feest, er vloeit rijkelijk drank en uiteindelijk hebben de jonge vrouw (20) uit Hannover en de jongeman uit Dortmund vrijwillig seks op het strand. Daarna vertrekt het stel naar het hotel van de jongeman. Het meisje wordt niet toegelaten. Vervolgens gaan ze naar een nabij gelegen hotel waarin zijn vrienden zijn ondergebracht en hebben nog een keer seks.

Vanaf dat moment begint de nacht uit de hand te lopen. Volgens de krant is het moeilijk alles precies te reconstrueren. Allereerst betreden de vrienden van de jongeman de kamer. Eentje gaat op de bank liggen en valt in slaap. De vrouw stemt in eerste instantie in met groepsseks. Maar dan bedenkt ze zich. Ze zegt het niet, zoals ze later tijdens haar verhoor voor de onderzoeksrechter zal melden, maar ze wil het niet. Het kan ook zijn dat ze in een shocktoestand verkeert waarin ze zichzelf niet verdedigt, zoals in andere gevallen waarin vrouwen omringd worden door meerdere mannen. Eén van de jongens filmt iets met zijn telefoon.

De vrouw vlucht naar de badkamer. Blijkbaar komt één van de jongemannen nu tot bezinning. Hij probeert de vrouw te kalmeren en begeleidt haar 10 minuten naar het hotel waar zij en haar vrienden verblijven.

Het personeel bij de receptie van dit hotel waarschuwt de nationale politie. De agenten nemen nog dezelfde nacht de klacht van de vrouw op. Een vriendin vertaalt voor haar. Vanaf hier treedt het protocol in werking dat is vastgelegd voor verkrachtingszaken: De vrouw wordt in het ziekenhuis onderzocht op sporen van aanranding.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Op donderdag arresteert de nationale politie eerst vijf jongemannen, de dag daarna nummer zes. Na twee nachten op het politiebureau komen ze op zaterdag (15 juli) voor de onderzoeksrechter. Het is dezelfde die een goed jaar geleden een andere groep Duitse vakantiegangers behandelde, de zogenaamde Kegelbrüder, die werden beschuldigd van ernstige brandstichting.

Eerst getuigt de jonge vrouw. Ze geeft toe dat de seks in het begin vrijwillig was. Ze kan niet duidelijk zeggen welke man welke rol speelde in de daaropvolgende groepsseks. Daarna getuigen de jongemannen, ontkennen verkrachting en spreken van vrijwillige seks. Op de video die in beslag is genomen door de nationale politie is niet duidelijk te zien wat er precies is gebeurd.

De onderzoeksrechter laat de jongeman vrij die geloofwaardig kon aantonen dat hij op de bank sliep. De jongeman met wie de vrouw vrijwillige seks had op het strand en in het hotel, blijft in hechtenis. Hij kan in Spanje maanden, zelfs jaren vast blijven zitten. Als de beschuldigde mannen op een dag worden veroordeeld voor groepsverkrachting, riskeren ze tien tot twaalf jaar gevangenisstraf.

In de Duitse media verwijst de beschrijving van de beschuldigden van de groepsverkrachting in Palma meerdere malen naar Duitsers “met een migratieachtergrond”. In de “Bild-Zeitung” komt deze beschrijving zelfs voor in de URL van de reportage die relevant is voor internetzoekmachines. De migratieachtergrond is echter irrelevant voor de classificatie van een vermeend misdrijf. Bovendien is het niet eens van toepassing op verschillende van de beschuldigden, aldus de Mallorca Zeitung.