Last updated on mei 20th, 2023 at 06:57 pm
Uitgave 34, mei 2004
Deze aflevering van “Spreekuur” besteed ik vol trots aan de publicatie van twee kleine boekjes van mijn hand, met een derde op komst. Ik heb al eens eerder in deze rubriek vermeld dat je recht hebt op begrijpelijke informatie over je ziekten en de behandelingen ervan, maar dit bleek in het Nederlands vaak spaarzaam, en dan meestal erg oppervlakkig voorhanden. Deze vaststelling heeft geresulteerd in een serie, “De dokter thuis” genaamd, waarin ik tot in detail medische problemen bespreek. Ik maak me er deze aflevering dan ook een beetje gemakkelijk vanaf door deels de inleiding uit de serie te herhalen, die mijns inziens goed weergeeft waarom ik denk dat deze boekjes van nut kunnen zijn:
Regelmatig word ik geconfronteerd met patiënten op mijn spreekuur die al jarenlang aan een aandoening lijden, zonder te weten wat er nou precies met hen aan de hand is. Op voorschrift van hun dokter slikken ze trouw een batterij aan pillen, drankjes en poeders met moeilijke namen, vaak zonder te weten waarvoor, of wat deze doen.
Dat artsen in Nederland en België veel te weinig tijd hebben is zeker waar, en hun ook niet kwalijk te nemen. Ik meen dat ze gemiddeld 8 minuten per consult te besteden hebben. Maar wanneer het gaat om je gezondheid neemt dat nog steeds het recht op de informatie die je wenst niet weg. Niet alleen om eventueel mee te kunnen denken en de juiste beslissingen te nemen, maar kennis en begrip over een ziekte neemt ook vaak onnodige angsten en onzekerheden weg. Ik heb bijvoorbeeld patiënten meegemaakt die jarenlang hebben rondgelopen met het idee dat er elk moment een bloedvat in hun hoofd kon barsten als gevolg van hun wat verhoogde bloeddruk. Ook kom ik vaak patiënten tegen die hun medicijnen verkeerd innemen, wat vermeden had kunnen worden wanneer het werkingsmechanisme ervan duidelijk was geweest.
Vooral bij oudere patiënten zijn er vaak ergens in hun medische voorgeschiedenis medicijnen voorgeschreven, en worden de recepten jaar na jaar klakkeloos overgenomen. Daarom is het zinnig om af en toe pillen die je slikt eens onder de loep te laten nemen, om te bekijken of er niet iets tussen zit waar je inmiddels zonder kan.
Vrijwel iedere arts zal er begrip voor hebben als een patiënt meent wat meer tijd nodig te hebben voor vragen. Wanneer je arts onder grote tijdsdruk moet werken, kun je hem of haar tegemoet komen door van tevoren een lijstje te maken met vragen, en deze achter te laten terwijl je een nieuwe afspraak maakt met een wat langer geplande tijdsduur.
Tenslotte krijg ik vaak de indruk dat patiënten het als pijnlijk of beledigend ervaren tegenover hun eigen dokter om een tweede mening te vragen bij een andere arts. Vooral wanneer het gaat om ingrijpende zaken, zoals bijvoorbeeld een grote operatie, juich ik dat alleen maar toe, twee weten tenslotte meer dan één. Dus nogmaals: laat je voorlichten, vraag desnoods een tweede mening en denk méé over uit te voeren medische onderzoeken en therapieën.
Het doel van deze serie is om bij dit laatste te helpen, en de arts tijd te besparen. Het begrip “ziekte” wil zeggen dat er iets in het lichaam niet- of abnormaal werkt, als gevolg van welke oorzaak dan ook. Om de oorzaken, gevolgen en behandelingsmogelijkheden van ziekten goed te kunnen begrijpen is het noodzakelijk om te weten hoe je lichaam onder gezonde omstandigheden hóórt te functioneren. Ook wordt hopelijk duidelijk hoe je aandoeningen mogelijk kunt voorkomen en waarom bepaalde medische onderzoeken eventueel nodig zijn. In de bijlage kun je bovendien lezen hoe de verschillende medicijnen die worden voorgeschreven werken. De eerste twee die zijn uitgekomen behandelen respectievelijk “hart- en vaatziekten” en “cholesterol en lichaamsgewicht”. Volgende maand verschijnt het derde deeltje over “longziekten”.
Eva Raaff