Last updated on mei 20th, 2023 at 09:51 pm
Het openluchtmuseum „Pueblo Español“ toont de uiteenlopende architectuur in heel Spanje
Een Spaans dorp in Palma. Zo zou je het openluchtmuseum „Pueblo Español“ kunnen noemen. Het museum werd in twee jaar tijd gebouwd (1965 – 1967), onder leiding van de beroemde architect Fernando Chueca Goitia (o.a. betrokken bij de bouw van de kathedraal Nuestra Señora de Almudena in Madrid, de bank van Málaga in Antequera en het hostal del Cardenal in Toledo). De architect stierf op 30 oktober 2004 in Madrid. Hij werd 93 jaar.
Het „Pueblo Español“ wordt wel als één van zijn belangrijkste werken beschouwd. Hij nam als voorbeeld het in 1929 gebouwde „Spaanse dorp“ in Barcelona. Er is echter een essentieel verschil tussen het Spaanse dorp in de Catalaanse hoofdstad en het Spaanse dorp in Palma. In Barcelona zijn de gebouwen „kunstmatig“ neergezet, terwijl bij de bouw van het Pueblo Español alle originele bouwmaterialen zijn gebruikt. Fernando Chueca Goita maakte o.a. gebruik van verschillende soorten zandsteen uit Santanyí, Campos, Porreres en Binisalem. Daarnaast werkte hij ook met graniet uit Galicië en kalkaarde uit Cordoba. De bedoeling was om de bezoekers kennis te laten maken met de Spaanse geschiedenis op het gebied van kunst en architectuur.
Het museum is omsloten door een grote stadsmuur, waardoor je je als bezoeker in een Middeleeuwse stad waant. Hier vind je geen auto’s en lawaaierige brommers, maar kun je rustig genieten van de prachtige Spaanse gebouwen. Dat de Paseo Maritimo op 500 meter afstand ligt lijkt bij een wandeling door het dorp zeer onwaarschijnlijk.
De bezoeker betreedt het Spaanse dorp door een historische poort, de „Bisagra“ uit Toledo. Tegenover de poort staat een nagebouwd woonhuis van de Canarische eilanden (uit Laguna in Tenerife), met een typisch groot balkon uit hout. Daarna kun je nog meer 70 andere gebouwen uit Spanje bezichtigen zoals de Torro del Oro uit Sevilla, het Alhambra uit Granada en de Plaza del Cristo de los Faroles uit Códoba. In het dorp is een heuse Plaça Major aanwezig met een terras. In het aangrenzende restaurant kunt u altijd terecht om iets te eten of drinken.
Direct tegenover het „Pueblo Español“ bevindt zich het congrescentrum „Congress Palace Palma“, dat met een voetgangersbrug verbonden is. Het gebouw is in neoclassicistische stijl ingericht en heeft een bebouwde oppervlakte van 7.000 m² . De grote zaal (sala Magna) is geheel in de stijl van een Romeinse basiliek en indrukwekkend groot. Het biedt plaats aan meer dan 1.200 personen. Daarnaast zijn er ook kleinere zalen (capaciteit van 8 tot 300 personen) die voor de meest uiteenlopende doelen gebruikt kunnen worden.
De Sala Magna is direct verbonden met een nagebouwd Romeins Amfitheater. Hier kunnen 1.200 mensen plaatsnemen op de typisch halfronde ringen met zitplaatsen. De akoestiek is zoals het een echt amfitheater betaamt. Wie hier voor 1.200 mensen een lezing houdt, kan dat zonder microfoon doen. Het oen. Het geluid is door de special bouwwijze voor alle toescvhouwers te horen.
Het museum Pueblo Español is 365 dagen per jaar voor het publiek geopend. De openingstijden zijn van 09.00 tot 19.00 uur. Volwassenen betalen 5 euro entree, kinderen tot 12 jaar 3 euro.
Pueblo Español
Carrer de Poble Espanyol, 39
Kerstsfeer op Mallorca
Op 11 en 12 december een internationale kerstmarkt in Pueblo Español
Vandaag de dag liggen de schappen van de Spaanse supermarkten weer vol met turrón, een zoete lekkernij. Deze soort noga is gemaakt van honing en suiker en is rijkelijk gevuld met geroosterde amandelen. Op Mallorca is ook de lokale Mallorcaanse turrón verkrijgbaar, die voorzien is van geroosterde hazelnoten. Turrón is een typische lekkernij die bij de decembermaand hoort. Op 25 december is het „Navidad“ en de meeste Spaanse families genieten op die dag na een uitgebreide lunch van de turrónes en polvorones. In steeds meer Spaanse families worden op deze kerstdag ook cadeautjes gegeven, natuurlijk afkomstig van de Spaanse kerstman Papa Noel. Het is echter nog wel zo dat de mééste kinderen in Spanje hun cadeautjes pas op 6 januari van de Drie Koningen krijgen.
Ook de kerstboom doet langzaam zijn intrede in Spanje. Maar typisch Spaans is de „pesebre“, oftewel de kerststal met daarin de scènes uit Bethlehem. Ook de kerstmarkt ontbreekt op Mallorca niet. Op de Plaza Mayor in Palma vindt u in de decembermaand weer talloze kraampjes met diverse kerstartikelen.
En net als vorig jaar vindt dit jaar in het Pueblo Español ook weer een grote kerstmarkt plaats, die vorig jaar door ongeveer 3.000 mensen werd bezocht. Volgens zowel de organisatie en de bezoekers was het een gezellig festijn met een internationaal karakter. Op de Plaça Major en in vele zijstraatjes van dit museumdorp vindt u kraampjes met van alles en nog wat. Dit jaar zullen er ook bepaalde landen hun typische producten verkopen. Behalve Spanje, Duitsland, Engeland en de Scandinavische landen zal naar alle waarschijnlijkheid ook Nederland met een kraam vertegenwoordigd zijn. De ambiance voor een kerstmarkt kan niet beter zijn dan in de autovrije straatjes van het Spaanse dorp. Mallorca Vandaag zal dit jaar verslag doen van deze kerstmarkt.
Wie de markt wil bezoeken, kan zowel op zaterdag 11 december als op zondag 12 december tussen 12.00 en 19.00 langskomen. De entreeprijs bedraagt 2,50 euro per persoon. Eén glas Glühwein is bij deze prijs inbegrepen. De eventuele winst van de opbrengsten komt ten goede aan een goed doel. Bij sluiting van de redactie was het doel voor dit jaar nog niet bekend.
Bovenstaande bijdrage verscheen in de gedrukte Mallorca Vandaag no. 40 (15 november 2004)