COVID-19: uitbreiding coronavirus variant op Mallorca

COVID-19: uitbreiding coronavirus variant op Mallorca
COVID-19: uitbreiding coronavirus variant op Mallorca

COVID-19: uitbreiding coronavirus variant op Mallorca, Op Mallorca stijgt al enkele weken achter elkaar het aantal besmettingen van een Covid-19 variant met de naam Flirt. Volgens het Spaanse ministerie van gezondheid wordt de piek binnenkort bereikt.

Het is alweer lang geleden dat we dagelijks het aantal coronabesmettingen in de gaten hielden.  De testcentra zijn opgedoekt, maar dat kan niet verhinderen dat er wereldwijd een variant van COVID-19 actief is. Dat betekent vooral  vele hoesten en snotteren. Volgens het Balearische Ministerie van Volksgezondheid is de variant momenteel wijdverspreid op de Balearische eilanden. En het aantal stijgt nog steeds”, aldus een woordvoerster van het ministerie in de Mallorca Zeitung.

Vorig jaar was er aan het begin van de zomer ook een duidelijke stijging van Covid-besmettingen op de Balearen. De gezondheidsautoriteiten verwachten dat de piek van het aantal besmettingen snel zal worden bereikt. Vergeleken met de piek van de pandemie is het de incidentie op de Balearische eilanden met 28 gevallen per 100.000 inwoners laag.

Stijging besmettingen door evenementen

De nieuwe infecties houden enerzijds waarschijnlijk verband met de vele evenementen op Mallorca waar tot tienduizenden mensen samenkomen . Het Mallorca Live Festival trok midden juni ongeveer 65.000 bezoekers. Aan de andere kant is er een nieuwe variant in omloop met de onschuldig klinkende naam “Flirt”. Hoewel laboratoriumtests nog niet onomstotelijk hebben bewezen dat dit de oorzaak is van de aanzienlijke toename van incidenten op de eilanden, kan dit volgens de woordvoerder wel worden aangenomen.

Hoewel deze variant zeer besmettelijk is, leidt het normaal gesproken niet tot ernstige gevallen. De woordvoerster had geen gegevens van ziekenhuizen over patiënten met Covid, maar veel gezondheidscentra hebben momenteel hun handen vol aan het behandelen van de mildere gevallen van de ziekte. Patiënten komen naar de dokter met hoest, koorts, keelpijn, pijnlijke ledematen en verkoudheid. Het feit dat de meeste mensen waarschijnlijk meer dan vier jaar na de uitbraak van de pandemie met het virus zijn besmet én de hoge vaccinatiegraad in Spanje, verkleint ook het risico op een ernstig verloop van de ziekte.