Last updated on mei 20th, 2023 at 06:58 pm
Uitgave 20, maart 2003
Camera’s
Op de Playa de Palma is men begonnen met het installeren van camera’s ter bescherming van de toerist. Als men de op deze manier opgespoorde misdadigers maar weer niet met zachte hand bestraft, zodat ze na een uur weer op straat staan om hun werk buiten het zicht van de camera voort te zetten. Misschien een kleine aanbeveling voor de regering van de Balearen, om deze draaideurcriminelen van de straat te houden. In Frankrijk heeft het parlement een nieuwe wet aangenomen die in 1x veel veiligheidsproblemen op moeten lossen. Het bespotten of beschimpen van de Franse vlag gaat 6 maanden gevangenisstraf en 7500 Euro kosten. Prostitutie op straat, zelfs passieve uitlokking, gaat 3750 Euro en een celstraf opleveren. Agressief bedelen, balletje-balletje, zakkenrollers en hooligans, allemaal kunnen ze rekenen op hoge boetes en celstraf. Vervat in zes hoofdstukken en 143 artikelen wordt er een stortvloed van nieuwe verboden en boetes over de Franse burgers uitegstort. En het bedreigen of een grote mond tegen een overheidsfunctionaris kan max. 30.000 Euro en 2 jaar cel kosten. Uiteraard zitten er haken en ogen aan, maar ook voor Mallorca zou het qua veiligheid een zegen zijn. In totaal komen er langs de playa 9 camera’s die digitaal de plaatjes verwerken. De kosten bedragen 150.000 euro en midden mei zijn ze operationeel.
Mallorca per fiets
De laatste editie van Mallorca Vandaag stond voor een groot deel in het teken van wielrennen. Dit stukje gaat over fietsen. Een wielrenner gebruikt een fiets voor zijn sport. Met een soort van oogkleppen op racen zij over het eiland. Ik heb wel eens aan een wielrenner gevraagd hoe mooi hij Mallorca vond? Hij had 7 dagen tochten van meer dan 100 km. gemaakt, en het hele eiland “gezien”. Maar met geen mogelijkheid kon hij mijn vraag beantwoorden want hij had geen tijd gehad om rond te kijken. Een van de vreemdste dingen die ik ooit gezien heb was een wielrenner op een fiets. En dan bedoel ik in zijn burgerkleren op een burgerfiets, en een tas boodschappen achterop. De fiets als vervoermiddel. Het is hetzelfde effect als Michael Schumacher in het boodschappenautootje van zijn vrouw. Maar goed, Mallorca per fiets, normaal neem je de auto als je iets meer van Mallorca wilt zien. Alleen ben je dan bijna die wielrenner want je hebt al je aandacht nodig voor de andere weggebruikers die zo snel mogelijk van A naar B moeten, je wordt zonodig opgejaagd dat je nog niets ziet. Op de fiets bemerk je pas hoe groot en ruimtelijk Mallorca is. Vaak is de afstand tussen het ene dorp en het andere ca. 6 km. Rustig peddelend doe je daar een half uurtje over. Bomen, bloemen en heuvels, je hebt alle tijd om van alles te genieten. Dus heb ik op een zonnige dag de fiets gepakt en in Palma de trein naar Sa Pobla genomen. Een paar keer per dag mag de fiets mee. Op de kaart had ik al een leuke route uitgestippeld. Vanuit Sa Pobla voert mijn trip naar Llubi, Mallorca is bijna nergens vlak dus soms moet je wat heuveltjes op. Naar Llubi is het ca. 8 km. en genietend van de ruimte fiets ik door een tuinbouwgebied. Bijna zoals het dorp uit mijn jeugd. Op de akkers rond Llubi wordt al duizenden jaren tuinbouw bedreven. De bodem is zeer vruchtbaar en de Mooren hebben de bewoners rond 900 na Chr. de terrasbouw, bevloeiings- en conserveringstechnieken bijgebracht. De tuinders verbouwen groente, druiven en granen, maar waar zij om bekend staan zijn de kappertjes. De kapperstruik is een kleine diepgroene plant met prachtige roze bloemen. Je fietst langs velden die met hun bijna terracotta gekleurde grond en groene planten een streling voor het oog zijn. Vanaf Llubi vervolgt mijn tocht naar Inca waar ik omheen fiets richting Selva.
Vanuit Inca is het een smalle bochtige weg en als je op het laatste rechte stuk Selva ziet liggen tegen de berg aangebouwd is dat een schitterend panorama. Met de auto heb je dat deel dan snel afgelegd. Maar met de fiets komt de schoonheid langzaam dichterbij. In Selva staat de Sant Llorenc-kerk. Deze kerk is rond de 14e eeuw gebouwd en afgebrand in de 19e eeuw. De huidige kerk is dus een reconstructie, maar mooi goudgeel staat zij daar. De omgeving van Selva biedt een grote verscheidenheid van olijfgaarden, steeneikenbossen, amandelbomen en groente en fruit. Op de weilanden zie je varkens, schapen, maar ook paarden. De bergen achter Selva waren vroeger een wijkplaats voor bedelaars. Maar daar hoef je nu niet meer bevreesd voor te zijn want al in 1716 werden zij ontwapend. Vanuit Selva fiets ik door naar Campanet. Doordat ik alle tijd heb bezoek ik vlakbij Campanet een glasblazerij. Zeer leerzaam om te zien hoe het glas ontstaat. Er zijn op Mallorca 3 glasblazerijen die van belang zijn. Deze is er een van. Het schijnt dat het beroemde roosvenster van La Seu hier vandaan komt. Op een paar km. afstand liggen de grotten van Campanet. Een grote druipsteengrot die bij zware regenval overloopt, en hier staat ook de Michaelskerk. Verder gaat mijn tocht naar Bugér. De weg gaat stevig omhoog en de 1e zweetdruppels beginnen nu toch te komen. Bugér ligt op een heuvel en ziet er schilderachtig uit. Je ziet een aantal windmolens waarvan er nog één wieken heeft. Tussen amandel- en olijfbomen, schitterende kleuren groen, fiets ik hier. In Bugér is de stichting voor Akoestische Kunsten gevestigd, deze geeft ook regelmatig concerten. Vanuit Bugér voert mijn rit terug naar Sa Pobla. De fietstocht is ongeveer 35 km. In Sa Pobla een leuk restaurantje bezocht waar ik kalfstong met kappertjes en een goed glas rode wijn genuttigd heb, daarna was het weer tijd voor de trein. Een mooie dag op Mallorca met de fiets. Een aanrader!
J.P.