Achter de schermen bij Real Mallorca

De Belgische communicatie- en marketingconsultant Filip Van Doorslaer (foto: ©Allard van Gent)

Last updated on mei 20th, 2023 at 09:51 pm

Uitgave 12, juli 2002

Het wereldkampioenschap voetbal zit er op. De Belgen verloren na een goede wedstrijd van wereldkampioen Brazilië en het Nederlands elftal bereidde zich voor op toekomstige successen. De Spanjaarden werden door het Zuid-Korea van Guus Hiddink naar huis gestuurd. Onder de Spanjaarden ook spelers van Real Mallorca zoals Nadal en Albert Luque.

Real Mallorca was altijd een zogenaamde op- en af club. Een jaartje in de eerste liga, twee jaartjes in de tweede liga, weer een jaartje eerste liga, etc. Maar de afgelopen zes jaar is het de club gelukt in de Primera División te blijven. De ploeg speelde zelfs in de Europese competitie mee.

Iedere grote voetbalclub beschikt ook over een commerciële afdeling. De Belgische communicatie/marketing consultant Filip Van Doorslaer werkte voor Real Mallorca een compleet commercieel plan uit voor de komende drie jaar. In zo’n plan komen zaken aan de orde als sponsoring, marketingproducten, internet, ticketverkoop, reclameborden, etc. In het supporterscafé Real Mallorcafé sprak ik met de voetballiefhebber over zijn werk en het voetbal in het algemeen.

Drie maanden werken als marketing consultant bij Real Mallorca. Kunt u een praktisch voorbeeld van het werk geven?
Bijvoorbeeld het inventariseren van de producten die er zijn. Je hebt verschillende reclameborden in het stadion op diverse posities. Dan kijk je naar de voordelen ervan, wat zijn de potentiële doelgroepen, etc. Voor de lokale bedrijven zijn er goedkopere borden. Die zijn dan ook niet televisiegericht. Dan zijn er de grote nationale bedrijven zoals Campsa en Telefonica Movistar. Zij zijn geïnteresseerd in borden die binnen de hoek van de televisiecamera’s staan.



Wat kost nou zo’n bord?
Het gaat dan om een jaarprijs. Voor een boarding kun je rekenen op zo’n 10.000 tot 15.000 euro per seizoen.

Ik zie op t.v. ook borden die zicht telkens draaien.
Dat is een van de mogelijkheden, maar hier staan enkel eenzijdige borden. Voor topwedstrijden die ook op t.v. komen beschikken we over speed-time. Dat is een digitaal systeem waarmee de borden in digitaal getoond worden.

De club maakt reclame voor zich en de club heeft adverteerders nodig. Eigenlijk twee gebieden?
Dat klopt. Je zit met twee klanten. Je hebt de supporter, die ik de belangrijkste klant vind, omdat die de andere klanten met zich meebrengt. Als er geen supporters zijn, dan wordt de club ook niet interessant voor eventuele sponsors. Volgend jaar wordt er heel veel aandacht aan de supporters besteed. Een nieuwe website die interactief zal zijn en veel mogelijkheden zal bieden. Daarnaast wordt de merchandising helemaal herbekeken en verbeterd. De kwaliteit van de producten zal ook beter worden. En er zal volgend jaar wat meer spektakel in het stadion worden gebracht. Ook zal er meer aan de sfeer worden gewerkt, zodat we er echt een familiespektakel van maken.



Als Barcelona of Real Madrid hier speelt, dan schiet de prijs van de kaartjes altijd omhoog. Waarom eigenlijk?
Dat is een strategie die veel wordt toegepast. Het is een bevoordeling van de mensen met een abonnement. De mensen die abonnee zijn betalen een heel goede prijs voor een jaarkaart waarmee je alle wedstrijden kan zien. Het is dus om het fenomeen tegen te gaan van mensen die alleen de topwedstrijden uitkiezen. Als ze nu enkel de topwedstrijden bekijken, dan kunnen ze beter een abonnement kopen voor die prijs. Dat is eigenlijk de achterliggende gedachte. Dat is geen geheim, het gebeurt bij elke club. Het is ook een beetje zo dat de vraag het aanbod bepaalt. De vraag is groter naar tickets bij wedstrijden tegen Real Madrid of tegen Barcelona of Valencia dan tegen bijvoorbeeld Real Sociedad of Pamplona.

Het stadion biedt plaats aan 27.000 toeschouwers. Een klein stadion?
Het is een van de kleinere stadions in Spanje als je het vergelijkt met Camp Nou van Barcelona met over de 100.000 plaatsen. Maar het zou zonde zijn als hier een stadion zou staan van 50.000-60.000 plaatsen dat half gevuld is. Dan is de sfeer ook minder. Het is beter een klein stadion dat nagenoeg vol is te hebben dan een groot stadion dat halfvol is. Het is ook zo dat het aantal bezoekende supporters vrij beperkt is. Mensen komen niet allemaal vanuit het noorden of het westen van Spanje om een wedstrijd te zien.

Wat voor een soort publiek heeft Real Mallorca? Oud, jong?
Je hebt een doorsnee van jong tot oud. Om het voetbal aan kinderen te promoten starten we dit jaar met iets nieuws. Deze zomer worden er in kleine dorpen toernooitjes georganiseerd, 3 tegen 3, om de kinderen echt te stimuleren met sport bezig te zijn. Het is ook zo dat de kinderen vóór een wedstrijd de spelers kunnen ontmoeten. Voor de ploegen het veld opkomen wordt er een foto genomen van de kinderen voor het bord van Real Mallorca. Die kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen die foto dan. Voor hen is dat een schitterende ervaring. Dit is ook een nieuwe ontwikkeling bij Real Mallorca.



In Nederland en België heeft het woord voetbalsupporter al snel een negatieve klank. Bij Real Mallorca is geloof ik geen supportersgeweld?
Nee. Dat zie je ook aan het stadion. Er staan geen hekken en iedereen zit bij iedereen. Bijvoorbeeld bij de wedstrijd tegen Betis Sevilla. Er zijn heel veel Andalusiërs die op Mallorca verblijven. Die zitten dan gewoon met een shirt van een andere ploeg naast mensen van Mallorca. De mensen die hier naar het voetbal komen zijn meestal families. Dat zijn geen mensen die ruzie zoeken of rellen uitlokken. In Spanje is er de afgelopen weken wel het één en ander gebeurd op de voetbalvelden, maar daar wordt dan ook hard tegen opgetreden.

Ik vind het jammer, ik ben een vaste bezoeker van Anderlecht met een jaarabonnement. Als je de wedstrijden hier ziet, dan merk je het verschil. Het is ongelooflijk en ook jammer voor het voetbal in België, Nederland of Engeland. We hebben een stuk achterstand op landen als Italië en Spanje en dat is de sfeer. Veel sponsors knappen daar ook op af, omdat de berichten over vandalisme groter zijn dan de berichten over de goede voetbalprestaties. Daar moeten we zo snel mogelijk iets aan doen, om het voetbal ook toegankelijk te maken voor kinderen, vrouwen en oudere mensen. Voetbal is een sport, een spel, een feest. Het moet een feest zijn. Een beetje fanatisme kan geen kwaad, zolang het maar bij woorden blijft en niet bij geweld.



Bij een wedstrijd van Mallorca zijn denk ik zo’n 30 politieagenten aanwezig, waarvan zich er zo’n 10 of 15 bezighouden om het verkeer in goede banen te leiden. Als je naar België of Nederland kijkt, duizenden politieagenten. En stadions waar supporters in containers worden aangevoerd, zodat ze elkaar niet kunnen zien. Ik vind het juist schitterend dat je voor of na een wedstrijd met iemand van de tegenpartij een pintje kan drinken, dat je even kunt napraten, ervaringen uitwisselen. Het is de minderheid die het voetbal kapot maakt.

Bent u voor de eerste keer op Mallorca?
Ja, en het is volledig anders dan ik het verwacht had. De beeldvorming is een beetje eenzijdig, de Arenals en de Playas de Palma. Die zijn bekend. Maar als je het binnenland ingaat, richting Sóller, dan zie je schitterende kanten. Het is een eiland dat alles heeft. Je hebt strand, bergen, natuurschoon, uitgaansmogelijkheden. Een redelijk compleet eiland. Ik kan het wel begrijpen als je op een strandplaats wordt gedropt door een touroperator en je zit daar en je huurt geen auto. Dan heb je natuurlijk een andere kijk op het eiland. Als je in een Duitse hoek zit, dan denk je dat er alleen maar Duitsers zijn.

Update 2022
Filip Van Doorslaer  is momenteel CCO bij Oud-Heverlee Leuven

Real Mallorca kijkt uit naar een nieuw stadion. Deze video toont hoe het nieuwe Son Moix stadion eruit zal zien:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden